Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Bartek K." <b...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu 2
Date: Sat, 3 Nov 2001 18:27:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 37
Message-ID: <9s19aq$ia8$1@news.tpi.pl>
References: <9rggc5$a4r$1@news.tpi.pl> <9rk4v2$sll$1@news.tpi.pl>
<9rrpj8$ne2$1@info.cyf-kr.edu.pl> <9rv5qp$kqi$1@news.tpi.pl>
<9rvbbl$7kc$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb252.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004808346 18760 213.76.88.252 (3 Nov 2001 17:25:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Nov 2001 17:25:46 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Tiramisu 2
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78339
Ukryj nagłówki
a tak w ogole Tiramisu z jajkami czy bez jajek jest fantastyczne, tak wiec
nie ma sensu sie sprzeczac!!!
pozdrawiam
bartek
Użytkownik Kasia L. <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9rvbbl$7kc$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Bartek Krauze" <b...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
> news:9rv5qp$kqi$1@news.tpi.pl...
> > ten przepis jest sprawdzony!!! spytaj sie kazdegoWlocha, a on to
> > potwierdzi!!! a surowe jajka przeeciez nigdy nue sa pewne, dlatego sie
ich
> > nie dodaje!!!
> > choc te wersje tez znam,
> > jesli chodzi o alkohol to zawsze Amaretto, wino marsala dodaje sie do
> deseru
> > Zabaglione!!!
>
> Wyobraź sobie, że pytałam Włochów o tiramisu i to od nich wiem, że
> klasyczna wersja składa się z tych składników, które podałam wcześniej,
> porównywałam też liczne przepisy z włoskich książek kucharskich i od
> prywatnych osób (rodowitych Włochów), jadałam też ten deser w wielu
> miejscach we Włoszech i w różnym czasie.Tiramisu bez jajek nie istnieje,
to,
> że jajka nie są pewne to nie jest to argument, szczególnie dla Włochów
> którzy wręcz obsesyjnie przestrzegają swych przepisów i tradycji
kulinarnej.
> Marsala jest składnikiem zarówno zabaione jak i tiramisu. Moim zdaniem
> amaretto pojawiło się w przepisach na tiramisu jako alkohol bardziej
> dostępny , szczególnie za granicą. A jak robisz zabaione? Też bez jajek?:)
>
> Kasia L.
>
>
>
|