Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: "Ula Kadzik" <u...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort !
Date: Mon, 3 Feb 2003 17:31:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 72
Message-ID: <b1m5ia$dnm$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b1g3au$slc$1@news.tpi.pl> <2...@m...aol.com>
NNTP-Posting-Host: dns.blast.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044289930 14070 62.181.187.34 (3 Feb 2003 16:32:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Feb 2003 16:32:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145192
Ukryj nagłówki
> Orzechowy jest na stronie Joanny(jak rowniez migdalowy i makowy):
>
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> Ananasowy cytuje ponizej:
>
> Tort ananasowy
> Moj biszkopt
> Budyn waniliowy
> ananasy pokrojone na kawalki (okolo 400gr puszka)
> sok z ananasow plus rowna ilosc wodki albo pomaranczowego likieru
> bita smietana (pol szklanki smietanki, lyzka cukru + jedna paczka
> Stabilizatora Oetkera)
>
> Biszkopt przekroic na 3 plastry, uzyc gore jako spod, nasaczyc 1/3
> sokowodki, przelozyc 1/2 budyniu, rozprowadzic 1/2 ananasow, przykryc
> srodkowym plastrem, nasaczyc, na to budyn, ananasy, nastepnie spodni
> plaster nasaczyc od spodu przed nalozeniem na tort, nalozyc na wierzch,
> pokryc bita smietana, ozdobnie lub artystycznie, posypac czyms:
> porzeczkami, jagodami, malinami, skorka pomaranczowa, fiolkami w cukrze
> - co pod reka.
> A teraz przepisy:
> Biszkopt
> 6 jajek, rozdzielonych
> 3/4 szklanki cukru
> 1 i 1/3 szklanki maki
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka,
nie
> bulka tarta.
> Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 3/4 szklanki
> cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
ubijajac,
> dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
> delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac
do
> formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
> patyczkiem.
> Budyn
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka smietanki
> 4 zoltka
> 1/2 szklanki cukru
> 2 lyzki esencji waniliowej albo 2 cukry waniliowe
> 1/4 szklanki maki zwyklej
> 1/4 szklanki maki ziemniaczanej (zmiana z poprzedniego przepisu, gdzie
bylo 1/2
> szklanki - wydaje mi sie, ze maka kukurydziana, ktora ja uzywam, nie
> "twardnieje" az tak, jak ziemniaczana)
> Z cukru i zoltek zrobic kogel mogel, dodac obie maki, dobrze wymieszac,
dodac
> smietanke, wymieszac, az gladkie. Dodac mleko, podgrzac w garnuszku
> powoli, az zacznie bulgotac, i bedzie geste nieustannie mieszajac, przelac
do
> miski do
> wystygniecia. Nabic kawalek masla na widelec i pomazac po powierzchni
> goracego budyniu, co zapobiegnie powstaniu korzucha. T
> Mozna zamienic ananasy na inne owoce, ale trzeba zawsze wymyslic jakis
> sok do nasaczania, z wodka lub brandy.
> Smacznego
> Magdalena Bassett
>
> Zerknij jeszcze do archiwum-znajdziesz jeszcze inne przepisy na torty:-)))
> Pozdr.Dot
Serdecznie dziekuje !
Napewno skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam Ula
>
|