Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!lubl
in.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort bez jaj i mleka(P)
Date: Fri, 28 Feb 2003 11:01:53 +0100
Organization: lubman
Lines: 42
Message-ID: <b3nbvt$8vp$1@news.lublin.pl>
References: <b3n8at$fu4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: info.agam.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: news.lublin.pl 1046426429 9209 212.182.110.254 (28 Feb 2003 10:00:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Feb 2003 10:00:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143440
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kama" <k...@p...pakiet24.pl> napisał w wiadomości
news:b3n8at$fu4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Na grupie pl.soc.dzieci jest dziś prośba o przepis na tort bez jaj i mleka
> dla dziewczynki, która dziś ma urodziny i marzy o torcie ze świeczkami -
> próbowałam poszukać, ale jakoś kiepsko mi idzie - może ktoś ma jakiś pomysł
> Kama
Witam!
Mam przepis na tort dunski. Jezeli moglby byc kefir lub jogurt to mam tez kilka
innych przepisow.
A teraz przepis:
Tort dunski
ciasto:
2 niepelne szklanki maki
1 lyzka cukru
szczypta soli
3/4 kostki masla
masa:
1 1/2 kostki masla
3 jablka
6 pomaranczy
4 lyzki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Ciasto: Maslo posiekac z maka, dodac cukier, sol i zagniesc szybko ciasto. Wlozyc do
lodowki na 1/2 godziny.
Masa: Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac sok z 1 pomaranczy i skorke
starta z jednej pomaranczy (najpierw umytej i sparzonej).
Ciasto rozwalkowac, ulozyc w tortownicy z dekoracyjnym brzegiem i piec w temp. 200
stopni ok. 15-20 minut.
Pomarancze obrac i pokroic w kostke. Jablka zetrzec na tarce jarzynowej i smazyc z
cukrem waniliowym. Na ciescie rosmarowac 1/3 kremu, oblozyc pomaranczami. Polozyc
druga czesc kremu, wylozyc jablka, a nastepnie trzecia czesc kremu i ponownie
pomarancze. Udekorowac i jesc.
Przepis pochodzi z ksiazki p. Kmiecik
Pozdrawiam i zycze smacznego :-)
Agnieszka z Lublina
|