Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort jojo (P)
Date: Tue, 4 Mar 2003 08:24:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <b41k66$9m4$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b3smgt$n5g$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1046762502 9924 213.25.246.186 (4 Mar 2003 07:21:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Mar 2003 07:21:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144446
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewusek" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:b3smgt$n5g$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie,
> chcialabym sie dowiedziec, czy ktos z Was zna przepis na ciastpo jojo ?
jest
> to taki przekladaniec polany czekolada ...
> Pozdrawiam,
> Ewa
mam ten przepis w starym czasopismie i figuruje jak przepis nadeslany przez
czytelnikow. Nie robilam go, wiec nie pytaj o szczegoly, ale wklepie Ci go w
calosci
Jola L-L
Tort Jojo
Ciasto:
40 dkg maki
2 jajka
15 dkg smalcu
15-20 dkg cukru
2 lyzki smietany
2 lyzezki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
zapach rumowy
Masa:
4-5 zoltek
5-7 lyzek naparu prawdziwej kawy
25 dkg masla
ewentualnie lyzeczka spirytusu
dzem
orzechy wloskie, cukier puder
Z podanych skladnikow wyrobic ciasto, podzielic na 3 rowne czesci i
kazda osobno upiec w tortownicy w srednio nagrzanym piekarniku. Przygotowac
krem. Zoltka utrzec z cukrem i dodajac wystudzony napar kawy, dalej ucierac.
Rondelek z utarta masa postawic na plytce na malym ogniu i gotowac 10 minut
caly czas mieszajac, po czym wystudzic. Utrzec maslo na puch i wiaz
ucierajac dodawac zimna mase jajeczno- kawowa. Na koniec wlac spirytus.
Pierwszy i trzeci placek posmarowa kremem a srodkowy dowolnym dzemem. Reszta
kremu posmarowac boki tortu a nastepnie calosc posypac cukrem pudrem,
posiekanymi orzechami i dowolnie udekorowac. Na zalaczonym zdjeciu dekoracja
z czastek mandarynekz puszki.
|