Data: 2003-03-04 07:24:53
Temat: Re: Tort jojo (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewusek" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:b3smgt$n5g$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie,
> chcialabym sie dowiedziec, czy ktos z Was zna przepis na ciastpo jojo ?
jest
> to taki przekladaniec polany czekolada ...
> Pozdrawiam,
> Ewa
mam ten przepis w starym czasopismie i figuruje jak przepis nadeslany przez
czytelnikow. Nie robilam go, wiec nie pytaj o szczegoly, ale wklepie Ci go w
calosci
Jola L-L
Tort Jojo
Ciasto:
40 dkg maki
2 jajka
15 dkg smalcu
15-20 dkg cukru
2 lyzki smietany
2 lyzezki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
zapach rumowy
Masa:
4-5 zoltek
5-7 lyzek naparu prawdziwej kawy
25 dkg masla
ewentualnie lyzeczka spirytusu
dzem
orzechy wloskie, cukier puder
Z podanych skladnikow wyrobic ciasto, podzielic na 3 rowne czesci i
kazda osobno upiec w tortownicy w srednio nagrzanym piekarniku. Przygotowac
krem. Zoltka utrzec z cukrem i dodajac wystudzony napar kawy, dalej ucierac.
Rondelek z utarta masa postawic na plytce na malym ogniu i gotowac 10 minut
caly czas mieszajac, po czym wystudzic. Utrzec maslo na puch i wiaz
ucierajac dodawac zimna mase jajeczno- kawowa. Na koniec wlac spirytus.
Pierwszy i trzeci placek posmarowa kremem a srodkowy dowolnym dzemem. Reszta
kremu posmarowac boki tortu a nastepnie calosc posypac cukrem pudrem,
posiekanymi orzechami i dowolnie udekorowac. Na zalaczonym zdjeciu dekoracja
z czastek mandarynekz puszki.
|