Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Toffi" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort kanapkowy - szukam przepisu
Date: Wed, 26 Nov 2003 15:16:59 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 60
Sender: b...@p...onet.pl@rh78.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <bq2cks$guk$1@news.onet.pl>
References: <bq239r$5ve$1@atlantis.news.tpi.pl> <bq25kq$p1d$1@news.onet.pl>
<bq28d7$17g$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rh78.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1069856220 17364 80.50.81.78 (26 Nov 2003 14:17:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2003 14:17:00 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180774
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Biggie" <b...@W...pl> napisał w wiadomości
news:bq28d7$17g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Proszę bardzo o przepis, może będzie podobny?
> A może nawet będzie ciekawszy od oryginału?
Nawet nie wiem z jakiej gazety to cudo jest wyciete. Przepisuję jak na
spowiedzi ;-)
Tort kanapkowy
Okrągły 1-kg bochenek chleba
NADZIENIE 1
duża puszka sardynek
5 dag masła
sok cytrynowy
koncentrat pomidorowy
ewentualnie sól
NADZIENIE 2
3 jajka ugotowane na twardo
gesty ( najlepiej domowy ) majonez
koperek
1 mały korniszon
sól, pieprz
NADZIENIE 3
15 dag kiełbasy krakowskiej
5 dag masła
kilka grzybów marynowanych
mała cebula
sól
Chleb ( najlepiej z poprzedniego dnia) okrajac ze skóry ściąć spód i boki
nadając mu formę tortu.Następnie przekrajać bardzo ostrym nożem w poprzek
otrzymując 3 krążki
Nadzienie 1 : rozgnieść widelcem sardynki, potem rozetrzeć je razem z
masłem,przyprawić sokiem z cytryny i koncentratem.
Nadzienie 2 : jajka posiekać jak najdrobniej,dodać posiekany koperek oraz
korniszon i tyle majonezu by pasta miała odpowiednio " smarowną "
konsystencje
Nadzienie 3: kiełbasę przepuścić przez maszynke *, dodać masło,drobniutko
posiekaną cebulęi grzybki , doprawic solą
Każdy plaster tortu smarować innym nadzieniem, składając je kolejno. Całośc
lekko pbciążyc i wstawic do lodówki. Tuz przed podaniem wierzch i boki
najlepiej posmarować pasta sardynkową a boki dodatkowo posypać posiekanym
jajkiem ze szczypiorkiem. Wierzch udekorowaćnp rulonikami z wędliny lub
kawałkami ryby z konserwy i posypać zieleniną. Tort dzielić już przy stole
krając go promieniście- na trójkątne porcje
* osobiście uważam, że mielenie 15 dag wędliny to lekkie przegiecie ;-)
Pozdrawiam
Toffi
|