Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.se.com.pl!not-f
or-mail
From: "anua" <u...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Truskawki z biszkoptem
Date: Wed, 7 Jun 2000 16:54:59 +0200
Organization: Media Express
Lines: 45
Message-ID: <8hlnnl$s9r$1@nuxi.se.com.pl>
References: <pf5%4.4220$qi.107171@news.tpnet.pl> <8hir2t$ag0$1@nuxi.se.com.pl>
<DNp%4.8621$qi.223716@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: wawa-97.fareast
X-Server-Date: 7 Jun 2000 14:54:45 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.2106.4
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.2106.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29256
Ukryj nagłówki
Goshia napisał(a) w wiadomości: ...
>anua <u...@s...com.pl> wrote in message
>news:8hir2t$ag0$1@nuxi.se.com.pl...
>
>Napisz proszę dokładniej jak robisz bitą śmietanę z truskawkami i żelatyną
>do biszkoptu
>(ile czego, w jakiej kolejności mieszać, w czym rozpuścić żelatynę, ...)
>Narobiłaś mi smaku.
>
>Gosia
>
>
>Proszę bardzo.
3 op. śmietanki UHT 30% chyba po 0,33
1 op duże i 2 małe żelatyny Oetkera
ok 0,25 dkg truskawek zmiksować z cukrem
MOCNO SCHŁODZONĄ !
śmietane ubijam mikserem, na sztywno tak aby po odwróceniu naczynia nie
wypływała, cukru nie za dużo , bo sypiemy również do
truskawek,
żelatynę zalewam wodą zimną przegotowaną , na tą ilość żelatyny potrzeba
ok 3/4 szklanki wody
jak stężeje, należy szklankę wstawić do garnka z wrząca wodą na b. małym
ogniu i podgrzewać aż sę rozpuści i bedzie przejżysta.
Potem wystawić aby przestygła.
Ubitą śmietanę wymieszać za pomocą miksera z
truskawkami i z przestygnięta żelatyną, należy to zrobić szybko i dokładnie
aby nie porobiły sie gluty.
Potem należy dodać ok. 2 łyżeczek soku z limonki i otrzeć trochę
skórki. Daje wspaniały aromat.
A dalej trzeba wrzucic piąty bieg i szybko obkładać biszkopt
owocami i ta śmietaną bo nawet w upale dość szybko tężeje.
Jeśli chodzi o owoce to wzięłam świeże truskawki, winogrona
i brzoskwinie z puszki. /do srodka i na zewnatrz./
Smacznego.
Jeśli masz jeszcze pytania to zapraszam.
ula.
|