Data: 2015-07-13 19:05:58
Temat: Re: Twarożek
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 13 Jul 2015 13:36:37 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
> W dniu 13.07.2015 o 13:29, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 13 Jul 2015 13:16:41 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>> W dniu 11.07.2015 o 21:08, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Sat, 11 Jul 2015 21:00:58 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia 2015-07-11 16:50, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>>>>> Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:55a123fc$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Dnia 2015-07-11 15:38, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>>>>>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>>>> news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>> stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
>>>>>>>>>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>>>>>>>>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>>>>>>>>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>>>>>>>>>> prawdziwego
>>>>>>>>>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>>>>>>>>>> "gumowa"
>>>>>>>>>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>>>>>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi
>>>>>>>>>>>>> zostanie mleka,
>>>>>>>>>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>>>>>>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki
>>>>>>>>>>>>> ktura
>>>>>>>>>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>>>>>>>>>> jednego
>>>>>>>>>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi.
>>>>>>>>>>>>> Ten co go
>>>>>>>>>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na
>>>>>>>>>>>>> kturym nie
>>>>>>>>>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>>>>>>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam,
>>>>>>>>>>>>> nie wiem,
>>>>>>>>>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru
>>>>>>>>>>>>> dolać sporej
>>>>>>>>>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>>>>>>>>>> aromacik, ale
>>>>>>>>>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>>>>>>>>>> mająca
>>>>>>>>>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do
>>>>>>>>>>>>> fluoru, jak
>>>>>>>>>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>>>>>>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając
>>>>>>>>>>>>> nerki i mogąc
>>>>>>>>>>>>> robić kamienie.
>>>>>>>>>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> [...] Mleko
>>>>>>>>>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>>>>>>>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>>>>>>>>>> roku życia.[...]
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>>>>>>>>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>>>>>>>>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>>>>>>>>>> pozdr
>>>>>>>>>> Stefan
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
>>>>>>>>> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
>>>>>>>>> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
>>>>>>>>
>>>>>>>> Nie twierdziłem, że znam się na biologii
>>>>>>>> :-)
>>>>>>>>
>>>>>>>> --
>>>>>>>>
>>>>>>>> Chiron, smakosz mleka prosto od krowy- a najlepiej od kozy
>>>>>>>
>>>>>>> Nie jesteś sam.
>>>>>>
>>>>>> A tak a propos- czy to prawda (bo nie moge potwierdzić tej informacji),
>>>>>> że kozie mleko (w przeciwieństwie do krowiego) jest przez człowieka
>>>>>> trawione- przez całe życie?
>>>>>
>>>>> Najlepsze dla ludzi to chyba jest ludzkie.
>>>>> Ale drogie i rzadko dostępne w markietach.
>>>>
>>>>
>>>> Kiedy piję mleko (jem owsiankę itp) i proponuję je MŚK, on zawsze i
>>>> konsekwentnie konstatuje, że picie wydzielin gruczołów mlecznych samic
>>>> obcych gatunków jest OBRZYDLIWE 3333-)
>>>>
>>>
>>> Obrzydliwe?
>>> To chyba nie próbował mleka "własnego gatunku" :)
>>
>> Skontwiesh, że nie próbował 3-]
>
> Pewnie próbował, jak każdy (mówię o wieku dorosłym), ale dlaczego nie
> mówi, że jest to również obrzydliwe?
Widocznie dla niego akurat TO nie było 333-)
Zresztą połykać nie musiał.
>>
>>> Ciekawe jakby smakowałe takie masełko z babskiego cyca?
>>> Pomijam tu aspekt seksualny bo wtedy byłoby chyba coś innego:)
>>
>> Nieseksualny też bierz pod uwagę. Tzn kiedy kobiecie po porodzie zagraża
>> zapalenie piersi i nic poza naturalnym odsysaniem nie skutkuje.
>
> Ja swoją po prostu doiłem - miednica na kolana i regularne dojenie. Nic
> jej nie groziło, ale miała nadmiar a różne fabryczne odciągaczki można
> było o kant rozbić.
> Może faktycznie ssanie byłoby skuteczniejsze,
Byłoby. Uwierz.
> tyle tylko że to nie było
> smaczne.
Smaczne to ma być dla maluszka - i najwyraźniej jest.
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
|