Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!newsfeed.jasien-net.com
NNTP-Posting-Host: 217.30.133.8
Newsgroups: pl.misc.dieta
Date: Thu, 18 Sep 2003 14:17:03 +0200
Message-ID: <4...@j...jasien.net>
Sender: News User <n...@j...net>
From: "Karolina Matuszewska" <g...@i...pl.antyspam>
References: <5...@n...onet.pl>
<4...@j...jasien.net>
<bkajm1$jh1$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Tycie - wszystkiemu winna jest glukoza!
Lines: 27
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:23184
Ukryj nagłówki
In news:bkajm1$jh1$1@inews.gazeta.pl,
daniel figlarz <d...@N...gazeta.pl> typed:
>> Eeee.... Przeciez cukier moze byc genialna pozywka dla bakterii,
> UWAGA!!! Vicenajmądrzejsza na tej grupie dała głos: cukier - pożywką
> itd
Znowu chcesz udowadniac swoja ignorancje? Moze powiesz, ze cukier zabija
bakterie? =] Zwlaszcza dentystow to rozbawi. =] Ale wiesz, na wszelki
wypadek nie probuj wzmacniac swojej odpornosci poprzez wyjadanie zawartosci
cukierniczek - mozesz sie zdziwic, ale to nie zadziala =]
>> wielomiesieczna trwalosc konfiturom babuni nadaje pasteryzacja -
>> czyli tluczenie drobnoustrojow wysoka temperatura.
> Taaaaaaaak, v-ce, bo pasteryzacja potrzebna jest dla tych owocków, a
> nie dla cukru, cukier sam jest utrwalaczem....ale co ja będę pisał
> tak mądrej....
Przeczytaj uwaznie - "cukru dodaje sie do konfitur, zeby zabic bakterie".
Pasteryzacja potrzebna jest owockom, bo to na owockach siedza bakterie,
ktore trzeba zabic, zeby nie popsuly konfiturek.
I do madrej mozesz juz nie pisac, bo nie bedzie miala okazji przeczytac.
Milego zycia, Danielu.
Karola
|