Data: 2001-11-16 08:15:24
Temat: Re: Tylko dla odwaznych!
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik ulla <u...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9t2hhb$49q$...@r...eu.org...
>
> pyzy, najzwyklejsze pyzy
> przyprawiaja mnie o dreszcze, bo próbowałam juz 3 razy i nic
> zawsze mi znikają w garnku
> a moja rodzina uwielbia pyzy,
> babcia nieraz podrzuci jak sama robi.
> Może macie sprawdzony przepis?
> ula.
>
ja mam, ja mam! Ale na takie z ciasta z gotowanych ziemniaków z nadzieniem.
Bardzo je lubię. Masz, może się przydadzą:
Ciasto:
kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
Nadzienie z mięska:
50 dag mięsa (wołowina, kurczak, co lubicie)
cebula
sól, pieprz
jajko
Nadzienie z kapustki kiszonej:
50 dag kiszonej kapustki
20 dag pieczarek
sól, pieprz, oliwa
Nadzienie z kapusty świeżej:
mała kapustka, a jeszcze lepiej pół
20 dag pieczarek (niekoniecznie)
oliwa, sól, pieprz Moje ulubione, chociaz trochę pracochłonne danie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i jeszcze na ciepło dokładnie
rozgnieść. Ostudzić, rozłożyć na płasko w dużej misce, a następnie wykroić z
tego czwartą część i rozłożyć ją na reszcie rozgniecionych kartofelków.
Powstałą dziurę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Proporcje powinny być takie:
3/4 ziemniaków, 1/4 mąki. Wbić w to wszystko 2 całe jajka, posolić i
dokładnie zagnieść gładkie ciasto. Urywać równe kawałki, rozpłaszczać na
dłoni, na środku kłaść sporo nadzienia i formować ładne duże kule (jak małe
pączki). Gotuje się je w osolonej, wrzącej wodzie przez kilka minut od
wypłynięcia. Te z kiszoną kapustką podaje się polane roztopionym masłem i
pokruszona fetą, a pozostałe z masełkiem i usmażoną na złoto cebulką.
Nadzienie z mięska:
Mięsko ugotować z kilkoma marchewkami i z czym kto lubi. Zmielić razem z
warzywkami, dodać podsmażoną na złoto cebulkę, przyprawić solą i pieprzem,
można dodać surowe jajeczko i dokładnie wymieszać.
Nadzienie z kapustki kiszonej:
Kapustkę ugotować, odcisnąć z wody, drobno pokroić, wymieszać z oliwą,
drobno pokrojoną cebulką i wcześniej usmażonymi pieczarkami, przyprawić solą
i pieprzem.
Nadzienie z kapustki świeżej:
Małą kapustkę ugotować w wodzie z rosołkiem instant. Jak ostygnie dość
drobno pokroić, wymieszać z podsmażoną cebulą, usmażonymi,
Wkn
|