Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Typy mąki Re: Typy maki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Typy maki

« poprzedni post
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Typy maki
Date: Wed, 7 Feb 2001 08:55:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 57
Message-ID: <1eog8ft.1dn4cfz1reb47rN%wlos@tele.com.pl>
References: <958en6$nnk$1@news.tpi.pl> <3...@m...pw.edu.pl>
<3...@p...onet.pl> <3...@m...pw.edu.pl>
<959f4l$ph9$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<95bo6s$afg$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<3...@m...pw.edu.pl> <95el2c$8p0$1@news.tpi.pl>
<9...@K...Brywczynski>
<1eo8wuh.y3h83xyz36pkN%wlos@tele.com.pl>
<M2gf6.1719$rF1.11738@wagner.videotron.net>
<1eocfd3.61kye51cjfrmaN%wlos@tele.com.pl> <95mn5b$37$1@news.tpi.pl>
<1eoe9yq.i8fdpwunt29oN%wlos@tele.com.pl>
<95pjhp$9g3$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pm34.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 981532390 23712 213.76.108.34 (7 Feb 2001 07:53:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Feb 2001 07:53:10 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 318 days)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!news.tpi.pl!wlos
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43341
Ukryj nagłówki

Jerzy <0...@m...pl> wrote:

> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisa":1eoe9yq.i8fdpwunt29oN%w...@t...com.pl...
> Nic dodać [wszystko "ująć"].
> pozdr. Jerzy
> PS
> Czy zawsze robisz wg. przepisów? Czy też wg. intuicji?, albo nastroju?

Dobre pytanie. Potrawy, ktore dobrze znam robie z pamieci, czasem z
lekka improwizujac, ale czasem jednak siegam do sprawdzonych przepisow,
by pamiec odswiezyc. Jezeli robie jakas klasyczna potrawe, ktorej
wczesniej nie robilem, to najpierw sprawdzam tyle przepisow, ile tylko
znajde i wybieram ten, ktory wydaje mi sie najbardziej wiarygodny i
najbardziej zgodny z zasadami sztuki kucharskiej. Nasepnie robie scisle
wg. tego przepisu. Sa tez takie potrawy, ktore po prostu wymagaja
trzymania sie zawsze wyprobowanego przepisu, bo inaczej nie wyjda (albo
wyjdzie zupelnie inna potrawa ;-) ).

Oczywiscie robie tez potrawy wymyslone przeze mnie ad hoc i tu zadnych
przepisow sie nie trzymam, bo ich nie zapisuje, wiec za kazdym razem
robie je inaczej, dazac do pozadanego efektu. Jak bede kiedys mial wene
i czas, to opisze wam jednogarnkowe potrawy, jakie wymyslalem mieszkajac
w w szczesliwych i dostatnich latach osiemdziesiatych w hotelu
asystenckim w Toruniu. Na razie najprostsza -- owsianka "profesorska":

Do pol litra wody wrzucamy kostke rosolowa i troche pokrajanej w drobna
kostke polsuchej lub suchej kielbasy wedzonej. Gotujemy. Wsypujemy
tyle platkow owsianych, by po ugotowaniu wyszla, zaleznie od upodobania,
rzadsza zupka, lub gestsza bryjka. Pieprzymy nieco, na wydaniu wrzucamy
do talerza kilka skrawkow masla i posypujemy zielona pietruszka. Mozna
doprawic na stole przyprawa do zup.

Obecnie raczej improwizuje na rozne tematy, np. robiac kotlety cielece
podrawian je "po prowansalsku", "wlosku", "wegiersku" etc.

Unikam potraw, ktorych zupelnie nie rozumiem i nie znam, wywodzacych sie
z obcych kultur -- zwlaszcza egzotycznych np. japonskich, tajskich etc.
Oczywiscie -- jezeli mam dobry, wiarygodny, z autorytatywnego zrodla
przepis i odpowiednie skladniki to czasem sprobuje tu swoich sil, ale
zdaje sobie sprawe, ze to co robie jest zapewne bardzo odlegle od tego,
co zaakceptowalby Japonczyk lub Taj. I nigdy nie podaje tego gosciom.
Jescze jeden problem dotyczacy przepisow -- przepisy czesto opieraja sie
na okreslonych produktach, dostepnych ich autorom. Jezeli przepisy
pochodza z kuchni dawnej, lub innych krajow, to moze sie okazac, ze te z
tych produktow, ktore sa w naszych sklepach potrawa nie wyjdzie.
Zwrociliscie uwage, jak Maklowicz narzekal, ze maslo roztapiane na sos
do pstraga mu sie pieni, bo nie mozna teraz dostac dobrego masla? To
samo mowi moja matka -- z masla sklepoego nie wyjdzie dobry krem lub sos
wedlug dawnego przepisu, bo zawiera zbyt duzo wody. Trzeba maslo
przywiezc ze wsi lub kupic importowane.
Podobnie z maka, co juz poruszalem. Pamietac trzeba, ze na poludniu maj
make bogatsza w gluten niz u nas, wiec potrawy wloskie lub wegierskie
nie wychodza nam czesto takie, jak powinny, jezeli scisle trzymamy sie
przepisow.

Wladyslaw

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.02 maua piegowata
07.02 Konrad Brywczyński
08.02 Wladyslaw Los
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"