Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: UTOPENCE
Date: Sun, 28 Oct 2001 14:31:35 +0100
Organization: Speluna
Lines: 53
Message-ID: <2...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
References: <9rf4ho$3v1$1@news.tpi.pl> <002401c15f26$c3ebefe0$0200a8c0@tea>
<005301c15faf$e7cbe760$0200a8c0@tea>
Reply-To: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: as1-107.starogard.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.internetia.pl 1004275721 22238 62.148.64.107 (28 Oct 2001 13:28:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Oct 2001 13:28:41 GMT
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77144
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:005301c15faf$e7cbe760$0200a8c0@tea...
> EuGeniuszu - po usuneciu tych czeskich tektow wygladaloby to tak
>
> UTOPENCE
>
> sprzet:
>
> pieciolitrowy sloj do kwaszenia ogorkow
>
> składniki:
> 2 kg serdelkow wieprzowych
> 1.75 kg cebuli
> 600 ml octu
> 250 ml wody
> 5 łyżek stołowych soli - 120g
> 1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
> 3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
> 1 łyżka stołowa oleju
> 3 listki laurowe
> chili na czubeczku noza
>
> Sposób przygotowania:
> Najpierw zalewa - zagotowujemy wode z octem - dodajemy sol,
cukier, olej,
> lisc laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewe schladzamy.
> Serdelki obieramy ze skorki i kroimy na 4 czesci.Obrana cebule
kroimy w
> krazki. Do umytego, 5-litrowego sloja po ogorkach wrzucamy
warstwe cebuli na
> wysokosc 1 cm. Ukladamy warstwe serdelkow. Pozniej taka sama
warstwa cebuli
> przekladamy serdelki - warstwy powtarzamy az do napelnienia
sloja.
> Ochlodzona zalewe wlewamy do sloja. Sloj dobrze jest przykryc
celofanem i
> owinac gumka
>
> Sama sie napalilam - chyba tez sprobuje.
> Herbatka
>
A gdyby to lekko potraktować żelatyną cobyk kozystencję kisielku
otrzymać i zalać wrzątkiem - i głebiej wniknie marynata i serdelki
troszkę sosu puszczą ??
> pozdr.Alex
>
>
> --
>
|