| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-27 20:13:43
Temat: UTOPENCECzy ktos wie - jaki jest przepis na to cudo? jadlem to w Pradze. W knajpie
wyglada to tak: w wielkim słoju w occie "kisza sie" serdelki razem z cebula.
Moze sie to rzeczywiscie robi sie tak prosto, jak wyglada, ale moze jednak
nie?:) pozdro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-27 20:37:31
Temat: Re: UTOPENCE----- Original Message -----
From: "Barbara Urban" <b...@i...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, October 27, 2001 10:13 PM
Subject: UTOPENCE
> Czy ktos wie - jaki jest przepis na to cudo? jadlem to w Pradze. W knajpie
> wyglada to tak: w wielkim słoju w occie "kisza sie" serdelki razem z
cebula.
>
> Moze sie to rzeczywiscie robi sie tak prosto, jak wyglada, ale moze jednak
> nie?:) pozdro
>
Znalazlam w sieci, ale niestety po czesku - moze "wespol w zespol" jakos
sobie poradzimy ;-)
M N O Ž S T V Í
do pětilitrové láhve od okurků
pieciolitrowy sloj do kwaszenia ogorkow (??)
S U R O V I N Y
2 kg méně tučných špekáčků (hm - to chyba te serdelki- wieprzowe jak
mniemam)
1.75 kg cibule (cebula)
600 ml octa (ocet)
1250 ml vody (woda)
5 polévkových lžic soli - 120g (sol - 5 lyzek ??)
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (zmielony czarny pieprz - 0,5
lyzki ?)
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (cukier 3/4 lyzki ?)
1 polévková lžíce oleje (olej - 1 lyzka)
3 bobkové listy (3 listki laurowe)
na špičku nože chilli (chili na czubeczku noza)
P O S T U P
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl,
cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak
necháme vychladnout.
(Czyli - najpierw zalewa - zagotowujemy wode z octem - dodajemy sol, cukier,
olej, lisc laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewe schladzamy)
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
(Serdelki obieramy ze skorki i kroimy w cwiartki ?)
Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka.
(Obrana cebule kroimy w krazki)
Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu
cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do
naplnění sklenice.
(Do umytego, 5-litrowego sloja po ogorkach wrzucamy warstwe cebuli na
wysokosc 1 cm. Pozniej taka sama warstwa cebuli przekladamy serdelki -
warstwy powtarzamy az do napelnienia sloja).
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné
dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.
Ochlodzona zalewe wlewamy do sloja. Sloj dobrze jest przykryc celofanem i
owinac gumka
To jak - zdalam egzamin z tlumaczenia ? ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 20:39:52
Temat: Re: UTOPENCE - dla PatI jeszcze raz ja - znalazlam tez przepis na utopence wegetarianskie -
specjalnie dla Pat ;-)))
Znajdziecie je pod tym adresem (tez po czesku):
http://www.vegetarian.cz/recepty/labuznik/utop.html
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 20:51:55
Temat: Re: UTOPENCE - dla Patwielki dzieki - lece do kuchni:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 22:41:36
Temat: Re: UTOPENCE[ciach]
>
> To jak - zdalam egzamin z tlumaczenia ? ;-)
> Herbatka
egzamin zdany na celujący
jeszcze tylko polévkové lžíce to łyżka stołowa.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 01:01:54
Temat: Re: UTOPENCE - dla Pat
Herbatka wrote in message <002901c15f27$1dc99d00$0200a8c0@tea>...
>I jeszcze raz ja - znalazlam tez przepis na utopence wegetarianskie -
>specjalnie dla Pat ;-)))<
i nie tylko:-))), ale skoro Ci tak dobrze idzie z tlumaczeniem, to co to
jest klobas?
bo jakos to mi sie nie kojarzy.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 07:20:41
Temat: Re: UTOPENCE - dla Pat
----- Original Message -----
From: "katarzyna sornat" <k...@p...net>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, October 28, 2001 2:01 AM
Subject: Re: UTOPENCE - dla Pat
> i nie tylko:-))), ale skoro Ci tak dobrze idzie z tlumaczeniem, to co to
> jest klobas?
> bo jakos to mi sie nie kojarzy.
> katarzyna
Nie klobas tylko klobasa i teraz to chyba juz wszystko jasne ;-) - w tym
przepisie chodzi oczywiscie o kielbase bezmiesna - jak sobie klikniesz na
link podczepiony pod nazwe tej kielbasy "Klaso" to sobaczysz , ze jest to
jakis wynalazek z pszenicy i soi - nie wiem, czy w Polsce robia kielbasy
wege - ale podejrzewam, ze tak.
Herbatka
PS: a przepis byl specjalnie dla Pat w kontekscie naszej niedawnej dyskusji
na temat bigosu ;-)
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 07:21:41
Temat: Re: UTOPENCE----- Original Message -----
From: "waldemar" <w...@t...de>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, October 27, 2001 11:41 PM
Subject: Re: UTOPENCE
> [ciach]
> >
> > To jak - zdalam egzamin z tlumaczenia ? ;-)
> > Herbatka
>
> egzamin zdany na celujący
> jeszcze tylko polévkové lžíce to łyżka stołowa.
>
> Waldek
tak wlasnie myslalam , dlatego napisalam lyzki a nie lyzeczki - ale pewna
nie bylam - nie wladam czeskim.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 12:22:28
Temat: Re: UTOPENCEHej!
To ja poproszę Barbarę o wrażenia degustu a Herbatkę o zmontowany
przepis polski.
Jeśli żadam za wiele, to nie odpowiadajcie.
Namaste!
EuGeniusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 12:59:15
Temat: Re: UTOPENCEEuGeniuszu - po usuneciu tych czeskich tektow wygladaloby to tak
UTOPENCE
sprzet:
pieciolitrowy sloj do kwaszenia ogorkow
składniki:
2 kg serdelkow wieprzowych
1.75 kg cebuli
600 ml octu
250 ml wody
5 łyżek stołowych soli - 120g
1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
1 łyżka stołowa oleju
3 listki laurowe
chili na czubeczku noza
Sposób przygotowania:
Najpierw zalewa - zagotowujemy wode z octem - dodajemy sol, cukier, olej,
lisc laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewe schladzamy.
Serdelki obieramy ze skorki i kroimy na 4 czesci.Obrana cebule kroimy w
krazki. Do umytego, 5-litrowego sloja po ogorkach wrzucamy warstwe cebuli na
wysokosc 1 cm. Ukladamy warstwe serdelkow. Pozniej taka sama warstwa cebuli
przekladamy serdelki - warstwy powtarzamy az do napelnienia sloja.
Ochlodzona zalewe wlewamy do sloja. Sloj dobrze jest przykryc celofanem i
owinac gumka
Sama sie napalilam - chyba tez sprobuje.
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |