Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia UTOPENCE

Grupy

Szukaj w grupach

 

UTOPENCE

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-28 13:31:35

Temat: Re: UTOPENCE
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:005301c15faf$e7cbe760$0200a8c0@tea...
> EuGeniuszu - po usuneciu tych czeskich tektow wygladaloby to tak
>
> UTOPENCE
>
> sprzet:
>
> pieciolitrowy sloj do kwaszenia ogorkow
>
> składniki:
> 2 kg serdelkow wieprzowych
> 1.75 kg cebuli
> 600 ml octu
> 250 ml wody
> 5 łyżek stołowych soli - 120g
> 1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
> 3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
> 1 łyżka stołowa oleju
> 3 listki laurowe
> chili na czubeczku noza
>
> Sposób przygotowania:
> Najpierw zalewa - zagotowujemy wode z octem - dodajemy sol,
cukier, olej,
> lisc laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewe schladzamy.
> Serdelki obieramy ze skorki i kroimy na 4 czesci.Obrana cebule
kroimy w
> krazki. Do umytego, 5-litrowego sloja po ogorkach wrzucamy
warstwe cebuli na
> wysokosc 1 cm. Ukladamy warstwe serdelkow. Pozniej taka sama
warstwa cebuli
> przekladamy serdelki - warstwy powtarzamy az do napelnienia
sloja.
> Ochlodzona zalewe wlewamy do sloja. Sloj dobrze jest przykryc
celofanem i
> owinac gumka
>
> Sama sie napalilam - chyba tez sprobuje.
> Herbatka
>


A gdyby to lekko potraktować żelatyną cobyk kozystencję kisielku
otrzymać i zalać wrzątkiem - i głebiej wniknie marynata i serdelki
troszkę sosu puszczą ??
> pozdr.Alex
>
>
> --
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-28 14:42:38

Temat: Re: UTOPENCE - dla Pat
Od: "katarzyna sornat" <k...@p...net> szukaj wiadomości tego autora


Herbatka wrote in message <000f01c15f80$a163a800$0200a8c0@tea>...

>Nie klobas tylko klobasa i teraz to chyba juz wszystko jasne ;-) <
no tak, mialam nadzieje, ze to chodzi jednak o cos innego, bo
"kielbas"bezmiesnych tez nie jadam. W kazdym razie dziekuje i gratuluje
znajomosci nieznanego czeskiego:-)
katarzyna




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

paszteciki rewlacyjne
Chleb litewski- hymn pochwalny
prazuchy lub prazoki
Nowy OutCook
Co jeszcze do polędwiczek w miodzie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »