Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Uczta dla 4 facetow:)
Date: Wed, 8 Feb 2006 16:26:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <dsd2jh$4lf$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dscuqn$418$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1139412401 4783 213.25.195.100 (8 Feb 2006 15:26:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Feb 2006 15:26:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259760
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Zi3lu" <z...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dscuqn$418$1@inews.gazeta.pl...
> Witam.
> W piatek przyjezdzaja do mnie 3 koledzy na weekend.Chcialbym ich czyms
> ugoscic,ale jednoczesnie nie siedziec non stop w kuchni.Co polecacie
> niedrogiego,sytego,smacznego i w duzych ilosciach?:)Oczywiscie na
> cieplo.Zastanawiam sie nad leczo,ale mi sie troche znudzilo:)
> Pozdrawiam i licze na pomoc
Ostatnio ktoś mi tu na p.r.k rzucił taki przepis - sprawdziłem, szybkie,
bardzo dobre. Cytuję z oryginału:
Chilli con carne:
składniki:
1 kg mięsa mielonego (ja daję wieprzowe)
dwie duże cebule
czerwona papryka (jedna szt)
czerwona fasolka (jedna puszka)
woreczek ryżu
pieprz
ziele angielskie (kilka ziarenek, ok 5 szt)
przyprawa chilli (wedle życzenia)
koncentrat pomindorowy (jeden słoiczek)
przyrządzanie:
1. Przysmażyć mięso mielone - przełożyć do garnka bez tłuszczu
2. Na tym samym tłuszczu przysmażyć cebulę - przełożyć do garnka bez
tłuszczu
3. Paprykę pokroić w paski i smażyć dalej na tym samym tłuszczu - przełozyć
do garnaka bez tłuszczu
4. Tłuszcz z patelni + duzy kubek wody zagotować i przelać do garnka,
wymieszać wszystko razem
5. Przyprawić wedle własnego smaku (ma być dosyć ostre) dodać przecier
pomidorowy
6. Gotować, czesto mieszając, dodać fasolkę i wcześniej ugotowany woreczek
ryżu.
7. Wymieszać i pogotować ok 15 min. mieszając.
Danie podaje się same, gdyż jest już w nim ryż i najlepsze jest na drugi
dzień.
|