Data: 2006-02-08 15:26:38
Temat: Re: Uczta dla 4 facetow:)
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Zi3lu" <z...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dscuqn$418$1@inews.gazeta.pl...
> Witam.
> W piatek przyjezdzaja do mnie 3 koledzy na weekend.Chcialbym ich czyms
> ugoscic,ale jednoczesnie nie siedziec non stop w kuchni.Co polecacie
> niedrogiego,sytego,smacznego i w duzych ilosciach?:)Oczywiscie na
> cieplo.Zastanawiam sie nad leczo,ale mi sie troche znudzilo:)
> Pozdrawiam i licze na pomoc
Ostatnio ktoś mi tu na p.r.k rzucił taki przepis - sprawdziłem, szybkie,
bardzo dobre. Cytuję z oryginału:
Chilli con carne:
składniki:
1 kg mięsa mielonego (ja daję wieprzowe)
dwie duże cebule
czerwona papryka (jedna szt)
czerwona fasolka (jedna puszka)
woreczek ryżu
pieprz
ziele angielskie (kilka ziarenek, ok 5 szt)
przyprawa chilli (wedle życzenia)
koncentrat pomindorowy (jeden słoiczek)
przyrządzanie:
1. Przysmażyć mięso mielone - przełożyć do garnka bez tłuszczu
2. Na tym samym tłuszczu przysmażyć cebulę - przełożyć do garnka bez
tłuszczu
3. Paprykę pokroić w paski i smażyć dalej na tym samym tłuszczu - przełozyć
do garnaka bez tłuszczu
4. Tłuszcz z patelni + duzy kubek wody zagotować i przelać do garnka,
wymieszać wszystko razem
5. Przyprawić wedle własnego smaku (ma być dosyć ostre) dodać przecier
pomidorowy
6. Gotować, czesto mieszając, dodać fasolkę i wcześniej ugotowany woreczek
ryżu.
7. Wymieszać i pogotować ok 15 min. mieszając.
Danie podaje się same, gdyż jest już w nim ryż i najlepsze jest na drugi
dzień.
|