Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Uczta dla 4 facetow:)
Date: Thu, 9 Feb 2006 14:32:59 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 53
Message-ID: <dsfgab$hs8$1@polsl.pl>
References: <dscuqn$418$1@inews.gazeta.pl> <dsd6k3$j5$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dsdvev$ash$1@inews.gazeta.pl> <dsf2f4$47s$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dsf2th$drh$1@polsl.pl> <dsf816$61m$1@nemesis.news.tpi.pl>
<dsf95u$fo3$1@polsl.pl> <5...@c...net>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1139491979 18312 213.227.72.169 (9 Feb 2006 13:32:59 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 Feb 2006 13:32:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259915
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:5axayfkdlpi2.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Thu, 9 Feb 2006 12:31:10 +0100, Waćpanna lub waćpan Misiek, w
> wiadomości <news:dsf95u$fo3$1@polsl.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Umiesz... golonke w wodzie ze szczatkowymi iloscmi przypraw (zielem
> > angielski, liściem laurowym
> > i pieprzem ) tylko (a daje sie tam sporo WIECEJ)
>
> Ja daję dokładnie tyle. Nawet nie solę, bo gotuje peklowane już i słone.
Zaraz a warzywa?
Ja zawsze dodaje porcje rosolowa i mieso przechodzi tez ich smakami
To jesli gotowana
Pieczona? a roznie ale mowimy o gotowanej
duszona?
a np. taka http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1333.html
Gtoowana?
Golonka gotowana
Składniki:
Składniki:
2 średnie świeże golonki (po około 700 g),
włoszczyzna bez kapusty,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz, sól.
Golonki opalić z pozostałości sierści, oskrobać, dokładnie umyć. Włożyć do
wrzącej osolonej wody, przykryć; gotować do miękkości (około 1 ? godziny).
Włoszczyznę umyć, oczyścić opłukać, pokrajać na mniejsze kawałki; dodać do
mięsa na 30 minut przed końcem gotowania. Pod koniec gotowania dodać listek
laurowy, pieprz, angielskie ziele: w razie konieczności posolić.
Ugotowane golonki przekrajać wzdłuż i usunąć kości. Podawać na ogrzanym
półmisku obłożone grochem purée lub ziemniakami i kapustą z grochem,
chrzanem i ogórkiem kwaszonym lub sosem chrzanowym.
http://www.mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana
Tu wiecej przepisow
Golonki opalić z pozostałości sierści, oskrobać, dokładnie umyć. Włożyć do
wrzącej osolonej wody, przykryć; gotować do miękkości (około 1 1 godziny).Do
gotującej się golonki dodać na pół godziny przed końcem gotowania: pokrajaną
cebulę, oczyszczony i pokrajany w półpierścienie por, koncentrat pomidorowy,
paprykę, kminek pieprz i sól. Po ugotowaniu podawać z grochem purée.
|