Data: 2006-02-09 13:32:59
Temat: Re: Uczta dla 4 facetow:)
Od: "Misiek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:5axayfkdlpi2.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Thu, 9 Feb 2006 12:31:10 +0100, Waćpanna lub waćpan Misiek, w
> wiadomości <news:dsf95u$fo3$1@polsl.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Umiesz... golonke w wodzie ze szczatkowymi iloscmi przypraw (zielem
> > angielski, liściem laurowym
> > i pieprzem ) tylko (a daje sie tam sporo WIECEJ)
>
> Ja daję dokładnie tyle. Nawet nie solę, bo gotuje peklowane już i słone.
Zaraz a warzywa?
Ja zawsze dodaje porcje rosolowa i mieso przechodzi tez ich smakami
To jesli gotowana
Pieczona? a roznie ale mowimy o gotowanej
duszona?
a np. taka http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1333.html
Gtoowana?
Golonka gotowana
Składniki:
Składniki:
2 średnie świeże golonki (po około 700 g),
włoszczyzna bez kapusty,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz, sól.
Golonki opalić z pozostałości sierści, oskrobać, dokładnie umyć. Włożyć do
wrzącej osolonej wody, przykryć; gotować do miękkości (około 1 ? godziny).
Włoszczyznę umyć, oczyścić opłukać, pokrajać na mniejsze kawałki; dodać do
mięsa na 30 minut przed końcem gotowania. Pod koniec gotowania dodać listek
laurowy, pieprz, angielskie ziele: w razie konieczności posolić.
Ugotowane golonki przekrajać wzdłuż i usunąć kości. Podawać na ogrzanym
półmisku obłożone grochem purée lub ziemniakami i kapustą z grochem,
chrzanem i ogórkiem kwaszonym lub sosem chrzanowym.
http://www.mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana
Tu wiecej przepisow
Golonki opalić z pozostałości sierści, oskrobać, dokładnie umyć. Włożyć do
wrzącej osolonej wody, przykryć; gotować do miękkości (około 1 1 godziny).Do
gotującej się golonki dodać na pół godziny przed końcem gotowania: pokrajaną
cebulę, oczyszczony i pokrajany w półpierścienie por, koncentrat pomidorowy,
paprykę, kminek pieprz i sól. Po ugotowaniu podawać z grochem purée.
|