Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.be
lnet.be!news.belnet.be!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ukraina
Date: 13 Jan 2001 23:31:07 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 43
Message-ID: <93qofr$5do$13@sunnews.cern.ch>
References: <934skp$8pf$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<zgt56.3924$Qb7.532234@newsb.telia.net> <93qjo8$5do$5@sunnews.cern.ch>
<3a60db4e$1@news.astercity.net>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcitpdp15.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 979428667 5560 (None) 137.138.33.96
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-BCFH: Villars Truffe&Rhum
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Noir&Cognac
User-Agent: tin/1.4.3-20000502 ("Marian") (UNIX) (Linux/2.2.14-5.0 (i586))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40993
Ukryj nagłówki
Magdalena W. <z...@a...net> wrote:
> Dajcie przepis na te sledzie!!! Blagam....
No to już:
Śledzie 'podstawowe': Robimy zalewę z 5% roztworu octu, cukru (100g na
0.75 litra octu), pieprzu, liści laurowych (ze 2-3), ziela angielskiego
(kilkanaście ziaren) oraz 2-3 posiekanych cebul. Zalewę tę należy zagotować
i do przestudzonej włożyć filety śledziowe bez skóry i ości (ja brałam
matiasy z tzw 'wiaderka'), pokrojone na kawałki. Zostawić na 2-3 dni w
lodówce.
I wariacje na temat śledzi:
Śledzie w pomidorach: Przecier pomidorowy (domowy najlepszy, ale może być
też kupiony, byle nie koncentrat 30%) zmieszać z paroma łyżkami zalewy
podstawowej (tego przecieru tak ze szklankę trzeba). Dodać do tego
cebulę (1 duża, posiekana) oraz 2-3 łyżki świeżego koperku, włożyć śledzie,
już zamarynowane, odstawić na parę godzin.
Śledzie z curry: zamarynowane śledzie wkładamy do następującego sosu:
150 g majonezu wymieszanego z kilkoma łyżkami zalewy podstawowej, sokiem
z połowy cytryny, jedną posiekaną cebulą oraz curry (do smaku -- zależy
od posiadanej przyprawy).
Śledzie w musztardzie: nasze podstawowe śledzie wrzucamy tym razem do
mikstury o składzie następującym: posiekana jedna cebula, 2 kiszone ogórki,
3 jaja na twardo, jedno małe kwaśne jabłko, 200 ml śmietany, 2 łyżki
musztardy. Wszystko ładnie wymieszane i doprawione do smaku solą,
cukrem i ewentualnie octem lub sokiem z cytryny.
W Szwecji widziałam jeszcze mnóstwo innych wariacji, np, śledzie w sosie
kawiorowym, śledzie w słodkiej zalewie z koperkiem, z warzywami, itd.
Pycha.
A z polskich produktów ostatnio skosztowałam: śledzi po kaszubsku, po grecku,
po piracku, koreczków ze śliwkami, wiśniami i rodzynkami i śledzi w sosie
jogurtowym. Polecam :-)
Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
|