Data: 2001-01-14 03:20:33
Temat: Re: Ukraina
Od: "kandrad" <k...@s...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> wrote in message
news:93qofr$5do$13@sunnews.cern.ch...
> Magdalena W. <z...@a...net> wrote:
> > Dajcie przepis na te sledzie!!! Blagam....
> No to już:
>
> Śledzie 'podstawowe': Robimy zalewę z 5% roztworu octu, cukru (100g na
> 0.75 litra octu), pieprzu, liści laurowych (ze 2-3), ziela angielskiego
> (kilkanaście ziaren) oraz 2-3 posiekanych cebul. Zalewę tę należy
zagotować
> i do przestudzonej włożyć filety śledziowe bez skóry i ości (ja brałam
> matiasy z tzw 'wiaderka'), pokrojone na kawałki. Zostawić na 2-3 dni w
> lodówce.
>
> I wariacje na temat śledzi:
> Śledzie w pomidorach: Przecier pomidorowy (domowy najlepszy, ale może być
> też kupiony, byle nie koncentrat 30%) zmieszać z paroma łyżkami zalewy
> podstawowej (tego przecieru tak ze szklankę trzeba). Dodać do tego
> cebulę (1 duża, posiekana) oraz 2-3 łyżki świeżego koperku, włożyć
śledzie,
> już zamarynowane, odstawić na parę godzin.
>
> Śledzie z curry: zamarynowane śledzie wkładamy do następującego sosu:
> 150 g majonezu wymieszanego z kilkoma łyżkami zalewy podstawowej, sokiem
> z połowy cytryny, jedną posiekaną cebulą oraz curry (do smaku -- zależy
> od posiadanej przyprawy).
>
> Śledzie w musztardzie: nasze podstawowe śledzie wrzucamy tym razem do
> mikstury o składzie następującym: posiekana jedna cebula, 2 kiszone
ogórki,
> 3 jaja na twardo, jedno małe kwaśne jabłko, 200 ml śmietany, 2 łyżki
> musztardy. Wszystko ładnie wymieszane i doprawione do smaku solą,
> cukrem i ewentualnie octem lub sokiem z cytryny.
>
> W Szwecji widziałam jeszcze mnóstwo innych wariacji, np, śledzie w sosie
> kawiorowym, śledzie w słodkiej zalewie z koperkiem, z warzywami, itd.
> Pycha.
>
> A z polskich produktów ostatnio skosztowałam: śledzi po kaszubsku, po
grecku,
> po piracku, koreczków ze śliwkami, wiśniami i rodzynkami i śledzi w sosie
> jogurtowym. Polecam :-)
>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
> :`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
> `....'
Ja dodaje jeszcze lyzke miodu i lyzke soli.
|