Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.tas
k.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeeds.belnet.be!news.belnet
.be!sunqbc.risq.qc.ca!news3.bellglobal.com!nf2.bellglobal.com!news20.bellglobal
.com.POSTED!not-for-mail
From: "kandrad" <k...@s...ca>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <934skp$8pf$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<zgt56.3924$Qb7.532234@newsb.telia.net> <93qjo8$5do$5@sunnews.cern.ch>
<3a60db4e$1@news.astercity.net> <93qofr$5do$13@sunnews.cern.ch>
Subject: Re: Ukraina
Lines: 54
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Message-ID: <5W886.60379$JT5.1836121@news20.bellglobal.com>
Date: Sun, 14 Jan 2001 03:20:33 GMT
NNTP-Posting-Host: 64.229.72.125
X-Trace: news20.bellglobal.com 979442433 64.229.72.125 (Sat, 13 Jan 2001 22:20:33
EST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 Jan 2001 22:20:33 EST
Organization: Sympatico
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41002
Ukryj nagłówki
"Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> wrote in message
news:93qofr$5do$13@sunnews.cern.ch...
> Magdalena W. <z...@a...net> wrote:
> > Dajcie przepis na te sledzie!!! Blagam....
> No to już:
>
> Śledzie 'podstawowe': Robimy zalewę z 5% roztworu octu, cukru (100g na
> 0.75 litra octu), pieprzu, liści laurowych (ze 2-3), ziela angielskiego
> (kilkanaście ziaren) oraz 2-3 posiekanych cebul. Zalewę tę należy
zagotować
> i do przestudzonej włożyć filety śledziowe bez skóry i ości (ja brałam
> matiasy z tzw 'wiaderka'), pokrojone na kawałki. Zostawić na 2-3 dni w
> lodówce.
>
> I wariacje na temat śledzi:
> Śledzie w pomidorach: Przecier pomidorowy (domowy najlepszy, ale może być
> też kupiony, byle nie koncentrat 30%) zmieszać z paroma łyżkami zalewy
> podstawowej (tego przecieru tak ze szklankę trzeba). Dodać do tego
> cebulę (1 duża, posiekana) oraz 2-3 łyżki świeżego koperku, włożyć
śledzie,
> już zamarynowane, odstawić na parę godzin.
>
> Śledzie z curry: zamarynowane śledzie wkładamy do następującego sosu:
> 150 g majonezu wymieszanego z kilkoma łyżkami zalewy podstawowej, sokiem
> z połowy cytryny, jedną posiekaną cebulą oraz curry (do smaku -- zależy
> od posiadanej przyprawy).
>
> Śledzie w musztardzie: nasze podstawowe śledzie wrzucamy tym razem do
> mikstury o składzie następującym: posiekana jedna cebula, 2 kiszone
ogórki,
> 3 jaja na twardo, jedno małe kwaśne jabłko, 200 ml śmietany, 2 łyżki
> musztardy. Wszystko ładnie wymieszane i doprawione do smaku solą,
> cukrem i ewentualnie octem lub sokiem z cytryny.
>
> W Szwecji widziałam jeszcze mnóstwo innych wariacji, np, śledzie w sosie
> kawiorowym, śledzie w słodkiej zalewie z koperkiem, z warzywami, itd.
> Pycha.
>
> A z polskich produktów ostatnio skosztowałam: śledzi po kaszubsku, po
grecku,
> po piracku, koreczków ze śliwkami, wiśniami i rodzynkami i śledzi w sosie
> jogurtowym. Polecam :-)
>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
> :`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
> `....'
Ja dodaje jeszcze lyzke miodu i lyzke soli.
|