X-Received: by 10.140.91.21 with SMTP id y21mr98665qgd.8.1422127180527; Sat, 24 Jan
2015 11:19:40 -0800 (PST)
X-Received: by 10.140.91.21 with SMTP id y21mr98665qgd.8.1422127180527; Sat, 24 Jan
2015 11:19:40 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
.com!v8no3273149qal.1!news-out.google.com!q4ni3qan.0!nntp.google.com!bm13no2755
383qab.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.dom
Date: Sat, 24 Jan 2015 11:19:40 -0800 (PST)
In-Reply-To: <ma0m5b$285$1@dont-email.me>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=85.89.188.11;
posting-account=8M0CvAkAAAB7M_iEIKzZJBrD5I452jG9
NNTP-Posting-Host: 85.89.188.11
References: <54bd7525$0$2148$65785112@news.neostrada.pl>
<5...@g...com>
<m9ogkf$7mi$1@news.vectranet.pl>
<c...@g...com>
<ma0m5b$285$1@dont-email.me>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <c...@g...com>
Subject: Re: Uszczelnienie wędzarni.
From: k...@g...com
Injection-Date: Sat, 24 Jan 2015 19:19:40 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3720
X-Received-Body-CRC: 1850098757
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:138895
Ukryj nagłówki
W dniu sobota, 24 stycznia 2015 18:53:16 UTC+1 użytkownik Pszemol napisał:
> <k...@g...com> wrote in message
> news:c0933b53-0bf1-4ab5-bd2e-850cbfe090c5@googlegrou
ps.com...
> > Dym który nie szkodzi powstaje w temperaturze poniżej 300 stopni
> > Celsjusza. Oznacza to że w palenisku nie może być ognia ani żaru.
> > W mojej wędzarni nie ma kanału dymowego. Zużywa niecałą
> > szklankę drewienek przez 6-8 godzin. Jest jak pralka automatyczna,
> > całkowicie przewidywalna i wszystko jest powtarzalne.
>
> Co to za produkt kupiłeś? Jaki producent/model? Ile zapłaciłeś?
> Jest to gdzies online? Może podałbyś linka?
>
> > Jakieś dwa trzy lata wstecz był w tv program.
> > Dali do zbadania wędzonki z przydomowych wędzarni.
> > Wyszło że nie są jadalne. Przekroczenie toksycznych
> > składników było od kilkunastu do kilkuset razy.
>
> Pamiętasz może szczegóły jakieś co to był za program w TV?
> Albo jakie składniki toksyczne mierzyli w tych wędzonkach?
Jak siedzisz w USA `to Bradley. Dostępny również w Polsce. Moja to samoróbka. Jak byś
chciał sam zrobić to widziałem na allegro kompletne dymogeneratory do amatorskich
wędzarni. Kompletne elektryczne wędzarnie dla amatorów tez tam są. Charakteryzują się
tym ze do uzyskania właściwych temperatur w szafce używa się ciepła z grzałek
elektrycznych a nie ze spalonego drewna. Dzięki temu dymogenerator wytwarza zimny dym
bez toksycznych związków chemicznych. Nie pamiętam dokładnie czego szukali w tym
programie ale pamiętam że wszystkie krytyczne parametry ilościowe toksycznych
składników były bardzo przekroczone. Ten co badał i odpowiadał na pytania
dziennikarza stwierdził że pomimo tego że wędzonki ładnie pachną i niektóre bardzo
ładnie wyglądają to on by żadnej nie zjadł jak zobaczył co zawierają. Z programu
wynikało że próba odżywiania się tylko własnoręcznie zrobionymi trującymi wędzonkami
musi się skończyć źle. Ale stwierdzili również że okazjonalne dwa trzy razy do roku
jedzenie w niewielkich ilościach takich toksycznych wynalazków nie powinno mieć
jakiegoś strasznego skutku. Prosili żeby dzieciom nie dawać do jedzenia takich
domowych wędzonek.
|