Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W imieniu Mechci pytanie o selerka
Date: Fri, 15 Mar 2002 11:46:38 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 294
Message-ID: <a6sjdm$18sh$1@pingwin.acn.pl>
References: <a6seco$6jc$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1016189175 41873 10.130.129.54 (15 Mar 2002 10:46:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 Mar 2002 10:46:15 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100314
Ukryj nagłówki
prosze - 11 przepisow z puszkkki:
ostra sałatka z makaronem
=======================
Składniki:
2 lyzeczki oliwy
1/4 sredniej cebuli
1/2 malej zielonej papryki
1 lodyga selera naciowego
1 mala marchewka
szczypta imbiru
szkl. ugotowanego makaronu razowego lub graham rurki
natka
1/2 lyzeczki octu winnego
1/2 lyzeczki musztardy
1/4 odsaczonej ciecierzycy z puszki
sol i pieprz
Przepis:
warzywa po umyciu i obraniu pokroic w drobna kostke, posypac imbirem i
podsmazyc na lyzeczce oliwy. makaron wlozyc do miski i wymieszac z natka,
lyzeczka oliwy, octem, musztarda, ciecierzyca, dodac gorace warzywa i
ponownie wymieszac.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-11-20
Źródło / autor: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr
11/2001
pasta - ciecierzyca z selerem naciowym
=================================
Składniki:
ciecierzyca
seler naciowy
olej słonecznikowy
pieprz i asofetida (lub suszona cebula)
Przepis:
ciecierzyca, seler naciowy, olej słonecznikowy, pieprz i asofetida -
zmiksowac.
chlebek razowy posmarowany pasta, do tego kapusta pekinska ....coz za
połaczenie mniam !
Nadesłał(a): arleta , dnia: 2001-12-19
Przepis własny autora.
SAŁATKA ZIELONO-BIAŁA
=================================
Składniki:
2 torebki ryżu
2 łodygi selera naciowego
sok z cytryny
0,5 szklanki orzechów włoskich
2 jabłka
3 łyżki octu winnego
2 szklanki soku z jabłek
1 łyżka musztardy
9 łyżek oliwy
sól i pieprz
Przepis:
zagotować sok jabłkowy z 2 szklankami wody, szczyptą soli - na wrzątek
wsypać ryż i gotować 20 minut. selera pokroić w plasterki, jedno jabłko w
paseczki, a drugie w kostkę, skropić je sokiem z cytryny. przyprawy
rozetrzeć z octem, oliwą i musztardą
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-08-30
Źródło / autor: ?
sałatka z czarnej fasolki, ryzu, warzyw w pikantnym sosie
========================================
Składniki:
2 lyzki soku z pomaranczy
2 lyzki soku z cytryn
2 lyzeczki oliwy z oliwek
0,5 lyzeczki soli
0,5 lyzeczki mielonego kminku
0,5 lyzeczki tabasco
45 dag czarnej fasolki ugotowanej i osaczonej (45 dag juz po ugotowaniu)
1 szklanka ugotowanego ryzu
3 nieduze pomidory obrane ze skorki i posiekane w kostke
1 czerwona papryka pokrojona w kostke
0,5 zielonej papryki pokrojonej w kostke
0,5 malej czerwonej cebulki pokrojonej w kostke
garstka szczypiorku, posieknaego
1 lodyga selera pokrojona drobno
Przepis:
Sok z pomaranczy i cytryn mieszasz z oliwa, sola, kminkiem i tabasco,
dodajesz do reszty skladnikow, delikatnie laczysz i wstawiasz na godzine do
lodowki. I juz :-)
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-11-01
Źródło / autor: Herbatka z gr.dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
seler w imbirze
====================
Składniki:
seler naciowy
swiezy imbir w kłaczu
sos sojowy ,przyprawy :pieprz ,sol
Przepis:
seler umyc i pokroic w paseczki.Olej rozgrzac w garnku dodac swiezy imbir
pokrojony w kawałki tak smazyc z 3 minuty dodac, sol, pierz, wrzucic seler.
mieszac trzymajac na ogniu, dodac na koncu sos sojowy. mieszac i tez
potrzymac pare minut na ogniu.
Nadesłał(a): arleta , dnia: 2001-03-27
Przepis własny autora.
serek granulowany z warzywami
============================
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
1 serek granulowany
sol i pieprz
warzywa (wybierz ulubione):
pomidor
papryka
kalafior
cebula
czosnek
papryczka ostra
seler naciowy
ogorek
rzodkiewki
Przepis:
warzywa pokroic, wymieszac z serkiem, doprawic.
Wskazówki i uwagi:
im wiecej warzyw, tym lepiej.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-05-22
Przepis własny autora.
wiosenna sałatka
=====================
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
zalewa:
1/4 małej cebuli
kilka ziaren białego pieprzu
1/4 suszonej papryki chili
liść laurowy
szczypta ziół prowansalskich
1/4 małego jabłka
1/4 szkl. czerwonego wina
1/8 octu winnego
sałatka:
kilka liści sałaty
kilka rzodkiewek
gałązka selera naciowego
25 g kopru włoskiego (fenkułu)
50 g czerwonej papryki
25 g sera żółtego
garść rzeżuchy
1 łyżeczka oleju
Przepis:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, rozgnieść pieprz, liść laurowy, paprykę
chili, przyprawy. Jabłko pokroić w małe kawałeczki. Całość zalać winem i
octem, gotować 5 min., potem przecedzić. Warzywa umyć, pokroić na małe
kawałki, ser pokroić w kostkę. Sałatkę wymieszać, dodać rzeżuchę i olej.
Zalewę podać oddzielnie.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-05-04
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
5/2001
wiosennna sałatka
===================
Składniki:
seler naciowy
marchewka surowa
kukurydza ze słoika albo puszki
por
śmietana ,sól ,pieprz ....
proporcje jak kto lubi-)))
Przepis:
seler naciowy pokroic w paseczki, marchewka surowa starta w paseczki na
grubszej tartce, kukurydza, por pokrojony w paseczki, śmietana ,sól ,pieprz
.... wymieszać.
Nadesłał(a): pazurek , dnia: 2001-03-27
Przepis własny autora.
zupa dyniowa z piwem
======================
Składniki:
300 g dyni
cwierc cebuli (ok. 15 g)
kawalek selera naciowego (30 g)
pol zabka czosnku
pol szkl. (125 ml) piwa
1 lyzka smietany kremowki
1 lyzka obranych pestek dyni
galka muszkatalowa
maslo
sol i pieprz
Przepis:
pokrojone w kostke cebule i seler oraz zmiazdzony czosnek zeszklic na 1
lyzeczce masla. dodac pokrojona w kostke dynie, piwo, pol szkl. wody i
przyprawic. dusic 20 min. zmiksowac, dodac smietane. pestki dyni podsmazyc
na patelni do lekkiego zbrazowienia, dodac do zupy.
Wskazówki i uwagi:
przerobione na wege.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2002-03-12
Źródło / autor: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii,
miesięcznika promującego zdrowy styl życia
zupa krem z selera naciowego
===============================
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
70 g selera naciowego
20 g marchwi
10 g pietruszki
lyzeczka maki zytniej
50 ml mleka
1 zoltko
lyzeczka oleju sojowego
zielenina
Przepis:
wloszczyzne i selera ugotowac, nastepnie przetrzec. sporzadzic zawiesine z
mleka i maki, podprawic zupe i zagotowac. zoltko utrzec z olejem,
rozprowadzic w malej ilosci zupy, polaczyc z caloscia. podawac z grzankami.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-07-24
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
7/2001
zupa piwna z dyni
======================
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
1 cebula
1 czosnek
1 lodyga selera naciowego
1 lyzeczka masla
700 g miazszu dyni
0,5 szkl. piwa
sol
pieprz
galka muszkatalowa
1 lyzka pestek z dyni
4 lyzki gestej smietany
Przepis:
obrana cebule i czosnek oraz seler naciowy pokroic i zeszklic na masle.
dodac dynie pokrojona w kostke, zalac piwem, przyprawic i gotowac pod
przykryciem na malym ogniu 20 min. pestki z dyni lekko zrumienic na patelni.
zupe zmiksowac, dodac smietane i posypac uprazonymi pestkami z dyni.
Wskazówki i uwagi:
przerobione na wege
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-11-01
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
10/2001
zupa z gruszek
=========================
Składniki:
3 lekko kwasne gruszki
35 dag dyni
srodek glowki salaty
2 lodygi i glab selera naciowego
4 cebulki
2 pory
peczek pietruszki
10 lodyzek szczypiorku
oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
sol
Przepis:
oczyszczona dynie kroimy w nieregularne kawalki, zas pory w cienkie
plasterki. glab selera takze kroimy w kawalki bez odrywania mniejszych
listkow, a lodygi w poprzeczne plasterki. obrane cebulki siekamy, z gruszek
zdejmujemy skorke, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w male
kawaleczki. oddzielamy listki ze srodka salaty i pozostawiamy je w calosci.
doprowadzamy do wrzenia 1,5 litra osolonej wody, wrzucamy don seler i dynie
i pozwalamy, by powoli gotowaly sie we wrzatku przez 5 min. wrzucamy gruszki
i gotujemy jeszcze ok. 8 min. na koncu dodajemy pory, posiekana pietruszke,
skrojony szczypiorek i srodek glowki salaty. zostawiamy, by powoli wrzaly
przez 2 min. gasimy ogien, doprawiamy zupe niewielka iloscia surowej oliwy i
przelewamy do wazy lub od razu do glebokich talerzy.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-18
Źródło / autor: Pani nr 8/2001
|