Data: 2004-09-22 13:49:47
Temat: Re: W jakich produktach "A"
Od: "Meg" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:ywrf6e7g8hoe.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Wed, 22 Sep 2004 15:26:11 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Meg*, w
> wiadomości news:<news:ciruhl$9n3$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>
> >> rozumiem ze nalezy to jeść jako dodatek to wszelkiego rodzaju
> > > tłuszczów, czy tak ?
> >
> > no właśnie , o co chodzi z tymi tłuszczami ?
>
> O to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach.
> I w pełnej formie, od razu gotowej do przyjęcia występuje przez to w
> tranie, wątrobie, śmietanie, żółtku, serach etc.
> W warzywach występuje prowitamina, więc organizm najpierw musi ją
> przełożyć na witaminę. Najpospolitszą prowitaminą jest beta-karoten, który
> organizm rozszczepia na dwie cząsteczki retinalu a potem redukuje retinal
> do retinolu, czyli witaminy A.
dzięki za wyłożenie czarno na białym , teraz wszystko jasne :)))
pozdr Magda
|