Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newspe
er1.se.telia.net!newspeer4.se.telia.net!se.telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk!
small.news.tele.dk!newsfeed1.swip.net!swipnet!newsfeed1.funet.fi!newsfeeds.fune
t.fi!bowmore.utu.fi!not-for-mail
From: "Tusiek" <b...@n...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: WSZYSTKIM
Date: Sat, 7 Apr 2007 23:20:06 +0300
Organization: University of Turku
Lines: 49
Message-ID: <ev8ucp$1mia$1@bowmore.utu.fi>
References: <ev2lke$ibm$1@atlantis.news.tpi.pl> <ev521o$kl2$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@c...supernews.com> <ev5t7h$h3g$1@inews.gazeta.pl>
<1...@c...supernews.com> <ev8sk4$jki$3@node4.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: mikio.sby.abo.fi
X-Trace: bowmore.utu.fi 1175977177 55882 130.232.120.158 (7 Apr 2007 20:19:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@u...fi
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Apr 2007 20:19:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294609
Ukryj nagłówki
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> Oczywiscie, trollom wszystko mozna, obrazanie na poziomie rynsztoka itd.
>> natomiast ja mam wyluzowac. Dlaczego? I dlaczego Czas z duzej litery? czy
>> nie mozna prowadzic rozmow w kuchni bez propagandy religijnej?
>
> Bo to jest polska grupa i w sumie większość celebruje Wielką Noc -
> najważniejsze święto katolików?
> Paulinka
Co ma _polska_ grupa i wyznanie katolickie do kuchni (oprócz
"gatunku/rodzaju" poszczególnych potraw)?!
Wielkanoc celebrują _chrzescijanie_ generalnie (nie tylko katolicy i o dziwo
nie tylko w Polsce).
A żeby nie było off-topic, poniżej zamieszczam przepis na:
Biszkopt Cytrynowy
200g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
4 jajka
150g kwaśnej śmietany
starta skórka z 1 dużej cytryny
4 łyżki stołowe soku z cytryny
150ml oleju słonecznikowego
Syrop:
4 łyżki stołowe cukru pudru
3 łyzki stołowe soku z cytryny
1. Trzy pierwsze składniki wymieszać.
2. W misce ubić resztę "mokrych" składników (bez syropu).
3. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.
4. Masę przelać do tortownicy o śr. 20 cm, piec w rozgrzanym do 180 stopni
piekarniku przez 45-60 minut (aż wyrośnie i zbrązowieje - sprawdzić gotowość
ciasta patyczkiem, w razie wątpliwości).
5. Syrop: wymieszać cukier puder z cytryną i podgrzewać do zagotowania.
Zdjąć z ognia.
6. Wyjęty z piekarnika biszkopt (jeszcze ciepły) delikatnie ponakłuwać
widelcem i przesmarować syropem. Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis za: "Z kuchennej półeczki - 120 wypieków"
Popełniłam na Święta, polecam. :)
Przesyłam najlepsze życzenia Wszystkim,
radości z gotowania i dużo zdrówka,
Tusiek.
|