Data: 2007-04-07 20:20:06
Temat: Re: WSZYSTKIM
Od: "Tusiek" <b...@n...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> Oczywiscie, trollom wszystko mozna, obrazanie na poziomie rynsztoka itd.
>> natomiast ja mam wyluzowac. Dlaczego? I dlaczego Czas z duzej litery? czy
>> nie mozna prowadzic rozmow w kuchni bez propagandy religijnej?
>
> Bo to jest polska grupa i w sumie większość celebruje Wielką Noc -
> najważniejsze święto katolików?
> Paulinka
Co ma _polska_ grupa i wyznanie katolickie do kuchni (oprócz
"gatunku/rodzaju" poszczególnych potraw)?!
Wielkanoc celebrują _chrzescijanie_ generalnie (nie tylko katolicy i o dziwo
nie tylko w Polsce).
A żeby nie było off-topic, poniżej zamieszczam przepis na:
Biszkopt Cytrynowy
200g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
4 jajka
150g kwaśnej śmietany
starta skórka z 1 dużej cytryny
4 łyżki stołowe soku z cytryny
150ml oleju słonecznikowego
Syrop:
4 łyżki stołowe cukru pudru
3 łyzki stołowe soku z cytryny
1. Trzy pierwsze składniki wymieszać.
2. W misce ubić resztę "mokrych" składników (bez syropu).
3. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.
4. Masę przelać do tortownicy o śr. 20 cm, piec w rozgrzanym do 180 stopni
piekarniku przez 45-60 minut (aż wyrośnie i zbrązowieje - sprawdzić gotowość
ciasta patyczkiem, w razie wątpliwości).
5. Syrop: wymieszać cukier puder z cytryną i podgrzewać do zagotowania.
Zdjąć z ognia.
6. Wyjęty z piekarnika biszkopt (jeszcze ciepły) delikatnie ponakłuwać
widelcem i przesmarować syropem. Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis za: "Z kuchennej półeczki - 120 wypieków"
Popełniłam na Święta, polecam. :)
Przesyłam najlepsze życzenia Wszystkim,
radości z gotowania i dużo zdrówka,
Tusiek.
|