Data: 2002-08-19 19:58:40
Temat: Re: Warzywa dla nielubiacego warzyw...
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
MichalW wrote:
> Poniewaz wiem iz sa zdrowe, bogate w witaminy itp, itd. chcialbym je
> jesc - tylko zeby smakowaly nieco inaczej...
no to trzeba przygotowac je nieco inaczej :)
moze je rozgotowujesz? nie przyprawiasz odpowiednio? maltretujesz w wodzie
te warzywa ktore powinno sie maltretowac na parze?
tak czy siak podam ci 2 przepisy. mam nadzieje ze ci sie spodobaja.
-------------------------------------------------
Brokuł dla Wojtka (dla wojtka poniewaz moj wojtek nauczyl sie dzieki temu
przepisowi jesc brokuly. ba! uwielbia je! a kiedys nienawidzil szczerze)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=299
-------------------------------------------------
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące, warzywa gotowane
Potrawa na przyjęcia, ale nie tylko
Skala trudności: *
Czas przygotowania: nie wiecej niz 35 min., z mrozonymi brokulami jeszcze
szybciej :-)
Proporcje podane dla 3osób.
Składniki:
1/2 kilo ryżu
1 brokuł
2 łyżki czarnej gorczycy
Przepis:
1. Ryż przesmażyć na odrobinie oleju, aż się zeszkli.
Wrzucić do małej ilosci osolonej wody(tak, aby woda odparowała w czasie
gotowania) i zamieszać. Nie można go już póżniej mieszać, bo się przypali.
2. Na głębokiej patelni , lub w garnku rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić
gorczycę. Przykryć (bedzie strzelać!).
3. Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki. Wrzucić do gorczycy i
poddusić pod przykryciem kilka minut, aż będzie miękki.W razie potrzeby
(jesli olej rozgrzał się za bardzo), można dodac odrobinę wody.
4. Wszystko zmieszać
Wskazówki i uwagi:
Jesli nie macie czarnej gorczycy, mażna użyć białej- i tak się spali i
będzie czarna.
Do białego ryżu można dodać trochę czarnego.
Brokuły najlepsze i najzdrowsze są zanim zakwitną, dlatego należy wybierać
te twarde i jasnozielone.
-------------------------------------------------
warzywa z sosem sojowym (bo to nietypowy sposob podania wiec pewnie nie
znasz. a ja od kiedy sprobowalam tak przyzadzonej fasoli, juz nigdy nie
jadlam jej inaczej podanej. w szczegolnosci nie chodzi za mna fasolka z
zasmazka a wczesniej bardzo lubilam)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2718
-------------------------------------------------
"proscizna jakich malo. a tak pyszne ze nie mozna wyjsc z zachwytu!"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Składniki:
warzywa nadajace sie do gotowania na parze, np. fasolka szparagowa
oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine
sos sojowy dobrej jakosci
Przepis:
warzywa gotujemy na parze, polewamy oliwa z oliwek i sosem sojowym. sosu
nie za duzo ale tez wystarczajaco zeby bylo czuc jego slony smak.
smacznego
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|