Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wędzone ryby

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wędzone ryby

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 98


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-11-28 13:25:12

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:gbokplohmqhe$.gadc4grdvh31.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 28 Nov 2012 12:58:51 +0100, wolim napisał(a):
>
> Jednak zapewne to nie moze być zbyt duzy karp, sądzę, że taki do 1 kg.
> Może
> spróbujemy i z karpiem. Na Wigilię będzie następne danko :-)
>
> --
> XL z wędzącym mężem i sąsiadem
Jak dla mnie ( a mam smak sklerotyczny:))), najlepszy był jest i będzie karp
zatorski. Na święta tradycyjny, poza swiętami
wedzony
http://www.polanka-wielka.pl/pl/19839/0/Wedzony_Karp
_Zatorski.html
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-11-28 13:38:20

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 28 Nov 2012 14:25:12 +0100, Stefan napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:gbokplohmqhe$.gadc4grdvh31.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 28 Nov 2012 12:58:51 +0100, wolim napisał(a):
>>
>> Jednak zapewne to nie moze być zbyt duzy karp, sądzę, że taki do 1 kg.
>> Może
>> spróbujemy i z karpiem. Na Wigilię będzie następne danko :-)
>>
>> --
>> XL z wędzącym mężem i sąsiadem
> Jak dla mnie ( a mam smak sklerotyczny:))), najlepszy był jest i będzie karp
> zatorski. Na święta tradycyjny, poza swiętami
> wedzony
> http://www.polanka-wielka.pl/pl/19839/0/Wedzony_Karp
_Zatorski.html
> pozdr

O, dziękuję za link, wykorzystam na pewno i to już na najbliższe święta.
Szkoda, że nie podano proporcji soli do ilości mięsa. Myslisz, że można
solić tak jak do smażenia?


--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-11-28 15:25:23

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:s0md5aj7ijtm$.s6p9jx2pg4gj.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 28 Nov 2012 14:25:12 +0100, Stefan napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:gbokplohmqhe$.gadc4grdvh31.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 28 Nov 2012 12:58:51 +0100, wolim napisał(a):
>>>
>>> Jednak zapewne to nie moze być zbyt duzy karp, sądzę, że taki do 1 kg.
>>> Może
>>> spróbujemy i z karpiem. Na Wigilię będzie następne danko :-)
>>>
>>> --
>>> XL z wędzącym mężem i sąsiadem
>> Jak dla mnie ( a mam smak sklerotyczny:))), najlepszy był jest i będzie
>> karp
>> zatorski. Na święta tradycyjny, poza swiętami
>> wedzony
>> http://www.polanka-wielka.pl/pl/19839/0/Wedzony_Karp
_Zatorski.html
>> pozdr
>
> O, dziękuję za link, wykorzystam na pewno i to już na najbliższe święta.
> Szkoda, że nie podano proporcji soli do ilości mięsa. Myslisz, że można
> solić tak jak do smażenia?
jako gotowy produkt to one są słonawe, nie za bardzo, ale jednak ciut ciut
słonsze.
Jak rozmawiałlem z wędzarnikami (?) (i przyglądałem się wędzeniu) to zaprawa
jest słonawa.
Tutaj najwazniejsze jest nieprzesuszenie ryby. Ona musi byc soczysta, lekko
wilgotna, ten tłuszczyk pod skórką musi być miękko-lejący.
Z tego co wiem karp zatorski wedzony będzie w sprzedaży na Jarmarku
Świątecznym na Rynku Głównym. Naturalnie w Krakowie.
14 - 16 grudnia Wigilijny Małopolski Smak
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-11-28 16:23:04

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 28 Nov 2012 16:25:23 +0100, Stefan napisał(a):

> jako gotowy produkt to one są słonawe, nie za bardzo, ale jednak ciut ciut
> słonsze.
> Jak rozmawiałlem z wędzarnikami (?) (i przyglądałem się wędzeniu) to zaprawa
> jest słonawa.
> Tutaj najwazniejsze jest nieprzesuszenie ryby. Ona musi byc soczysta, lekko
> wilgotna, ten tłuszczyk pod skórką musi być miękko-lejący.
> Z tego co wiem karp zatorski wedzony będzie w sprzedaży na Jarmarku
> Świątecznym na Rynku Głównym. Naturalnie w Krakowie.
> 14 - 16 grudnia Wigilijny Małopolski Smak

Dzięki za info, u nas raczej w samą Wigilię będzie wędzenie, żeby rybka
była prosto z wędzarki - taka najlepsza. Jeśli nawet nie zdążymy sami, to
sąsiad zawsze w Wigilię wędzi i jeszcze ciepłe rybki dostarcza nam ponad
ogrodzeniem (odwrotną "pocztą" przekazuję wtedy domowy pasztet i wędzonki),
więc przekażę mu przepis :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-11-29 11:26:26

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: "Edzio" <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
wędziłem już karpia, amura,tołpygę i wiele innych ryb, a mój przepis wygląda
tak:

powiedzmy, że przepis dot 30 szt. ryb

rybki czyszczę, patroszę wydłubuję oczy, skrzela

następnie po dokładmym wymyciu układam w skrzynce, solę, pieprzę, dodaję
ziele angielskie, liść laurowy. Odstawiam na 48 godzin w chłodne miejsce co
jakiś czas mieszając wszystko, po usływie 40 godzin do tego dodaję cebulę
pokrojoną w żeberka. Po 48 godzinach rybki wyciągam ręcznikiem papierowym
wycieram do sucha i nabijam na drut wiązałkowy tworzą tz. ósemkę, oczywiście
łbem do dołu, w okolicach brzucha rybki wkładam patyczki z babmusa, żeby
rybka dobrze i równomiernie się wędziła.

Tak przygotowaną rybkę wkładam do rozgrzanej wędzarni i małym ogniem przez
następne trzy godziny wędzę.

Rybka naprawdę pyszna, życzę smacznego


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-11-29 11:29:05

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 29 Nov 2012 12:26:26 +0100, Edzio napisał(a):

> Witam
> wędziłem już karpia, amura,tołpygę i wiele innych ryb, a mój przepis wygląda
> tak:
>
> powiedzmy, że przepis dot 30 szt. ryb
>
> rybki czyszczę, patroszę wydłubuję oczy, skrzela
>
> następnie po dokładmym wymyciu układam w skrzynce, solę, pieprzę, dodaję
> ziele angielskie, liść laurowy. Odstawiam na 48 godzin w chłodne miejsce co
> jakiś czas mieszając wszystko, po usływie 40 godzin do tego dodaję cebulę
> pokrojoną w żeberka. Po 48 godzinach rybki wyciągam ręcznikiem papierowym
> wycieram do sucha i nabijam na drut wiązałkowy tworzą tz. ósemkę, oczywiście
> łbem do dołu, w okolicach brzucha rybki wkładam patyczki z babmusa, żeby
> rybka dobrze i równomiernie się wędziła.
>
> Tak przygotowaną rybkę wkładam do rozgrzanej wędzarni i małym ogniem przez
> następne trzy godziny wędzę.
>
> Rybka naprawdę pyszna, życzę smacznego

Dzięki za przepis. Każde doświadczenie mile widziane - skompiluję,
wykorzystam :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-12-03 12:27:56

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: "rageofhonor" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:k8tqr3$5ns$1@node2.news.atman.pl...
> Wędziliście kiedyś ryby? Co roku wędzimy szynki, schaby, boczek, kiełbasy
> rozmaite (będziemy testować krakowską), a mi się marzą ryby. Ojciec nigdy
> ryb nie wędził i nie bardzo wie, jak się do tematu zabrać. Może ktoś z Was
> ma doświadczenie w temacie i coś podpowie?

Z tego co wiem to ryby się wędzi odwrotnie niż mięso. Najpierw w wyższej
temperaturze a potem w niższej.

Słyszałem coś takiego:
Trzeba wyciąć skrzela i umyć ryby potem wsadzić do 10% solanki. Ryby
wcześniej mrożone wsadzamy do 8% solanki.
Ryby powinny przebywać w solance od 8 do 18 godzin. Potem bardzo dokładnie
myjemy ryby i wsadzamy haki wędzarnicze do ryb. Ryby wieszamy w celu
podsuszenia. Rozgrzewamy wędzarnie do 100*C i wsadzamy ryby na 20-30 minut
przy spadającej temperaturze. Ryby powinny sie otworzyć. Potem wędzimy ok
godzinę w temperaturze 60*C też przy spadającej temperaturze. Potem wieszamy
ryby poza wędzarnią w celu ochłodzenia i stabilizacji.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-12-05 09:40:41

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: Trubun <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-11-25 20:16, Paulinka pisze:
> Wędziliście kiedyś ryby? Co roku wędzimy szynki, schaby, boczek,
> kiełbasy rozmaite (będziemy testować krakowską), a mi się marzą ryby.
> Ojciec nigdy ryb nie wędził i nie bardzo wie, jak się do tematu
> zabrać. Może ktoś z Was ma doświadczenie w temacie i coś podpowie?
>
>

Jasne, wiele razy. Robi się to podobnie jak z zwykłym mięsem. Z
zastrzeżeniem że nie każda ryba zyskuje na uwędzeniu. Ryba do wędzenia
musi być tłusta - węgorz, pstrąg łosoś itd. Zupełnym nieporozumieniem
jest wędzenie leszcza.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-12-05 09:44:21

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: Trubun <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-11-29 12:26, Edzio pisze:
>
> rybki czyszczę, patroszę wydłubuję oczy, skrzela
>
>

Czyszczenie wskazane, ale w jakim celu pozbywasz się najsmaczniejszych w
wędzonej rybie części?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-12-05 09:58:08

Temat: Re: Wędzone ryby
Od: Anai <Anai@na_gazecie.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 05.12.2012 10:44, Trubun pisze:
> W dniu 2012-11-29 12:26, Edzio pisze:
>>
>> rybki czyszczę, patroszę wydłubuję oczy, skrzela
> Czyszczenie wskazane, ale w jakim celu pozbywasz się najsmaczniejszych w
> wędzonej rybie części?
Jeeezuu... jesz oczy? O_o

--
Pozdrówki
Anai

***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co jeszcze kiedyś...
Polędwica wołowa
Ha! - formy, ranty, ranciki :-)
Wigilia i Święta.
Dżem z imbirem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »