Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Wędzonki świąteczne
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <jd3krt$43q$1@usenet.news.interia.pl>
<1afdfpy9czrbd.1pujg1106vn28$.dlg@40tude.net>
<jd5mcj$eq1$1@usenet.news.interia.pl>
Date: Sun, 25 Dec 2011 16:59:11 +0100
Message-ID: <j62rsebjvodb$.3n6en8344oye$.dlg@40tude.net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.132.248
X-Trace: 1324828770 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1197 95.49.132.248:49804
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:340550
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 25 Dec 2011 00:14:30 +0100, wolim napisał(a):
> W dniu 2011-12-24 23:11, XL pisze:
>> Dnia Sat, 24 Dec 2011 05:36:15 +0100, wolim napisał(a):
>>
>>> No! Ja już od dwóch godzin na nogach. Szynka zasiatkowana, wszystko
>>> przygotowane do wędzenia. Czekam tylko na wschód, coby w mroku się nie
>>> zabić w drodze do wędzarni :)
>>>
>>> To moje czwarte wędzenie. Poprzednie wędzonki zrobiły furorę w rodzinie
>>> - teraz wędzę na zamówienie :)
>>
>>
>> Dopiero teraz?
>> Moje już od paru dni gotowe; gdybyśmy wędzenie zostawili na ostatnią
>> chwilę, to kiedy ja zdążyłabym je sparzyć i znajomym i sąsiadom popakować i
>> dostarczyć. Teraz jeszcze boczek sie piecze w piekarniku, niewędzony,
>> paprykowany i czosnkowany.
>
>
> Tak. Wędziłem dzisiaj od 6:30 do 15:00.
> Pierwszy raz od 3 lat nie robiliśmy wigilii w domu - byliśmy proszeni.
> Więc można się było cały dzień zająć czymś innym niż przygotowywaniem
> stołu...
No tak.
> Szynki wyszły super.
Moje też, szkoda, że tyle lat wstecz nie wiedziałam, że to jest takie
proste. Jak peklowałeś? - na sucho czy na mokro?
> 5 godzin wędzenia i jakieś 30 minut parzenia.
Szynki/schaby/balerony też 5h, kiełbasę o połowę krócej.
Jednak parzenie szynek tylko pół godziny??? - toż to surowe jest.
Tyle to ja kiełbasę parzę, a szynki 50 minut na 1 kg.
> Wujki
> się jutro ucieszą :)
Nasze wędzonki (a raczej połowa) też się rozjechały w różne strony. Chce
się robić, gdy prócz samego siebie jeszcze ktoś inny ma radość i docenia
:-)
--
XL
|