Data: 2001-12-06 18:33:33
Temat: Re: Wegetarianskie gumbo/przepis na etouffee
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anna Sheridan wrote:
> O ile wiem, klasyczne gumbo gotuje sie z krewetkami.
Klasyczne gumbo gotuje sie z rakami (po angielsku crawfish albo creyfish).
A tu powtorze przepis na inne klasyczne danie kreolskie:
Crawfish Etouffee
1 cebula
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena Bassett
|