Data: 2003-09-08 09:13:02
Temat: Re: Wglebienie w butelce
Od: "Agnieszka Brzeska" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan, ktory zajmuje sie produkcją wina odpowiedział na to pytanie tak:
praktycznie nie ma to znaczenia. Z doświadczenia wiem, przy dekantacji lub
wlewaniu wina do kieliszka, osad w czerwonym winie ( w białym nie ma prawa
go być) trudniej powoduje zmętnienie wina. Zwykle jest to butelka tzw.ciężka
i stosuje się ją do wyższych gatunków win, chociaż dzisiaj winiarze
wykorzystują je do nawet pospolitych win. Głównie po to, aby dodać sobie
animuszu. Koszt takich butelek jest zawsze wyższy niż zwykłych. Wielkie wina
zawsze są w takich butelkach, słabsze mogą. Dawniej ludzie mało znający się
na winach rozpoznawali w ten sposób dobre wina, ale dzisiaj w dobie
totalnego marketingu, praktycznie każde wino można wlać do takiej
butelki.....?
Z poważaniem
Wiktor Zastróżny
|