Data: 2006-07-24 15:21:00
Temat: Re: Wiśniówka
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Mam bardzo długotrwałą recepturę na wiśniówkę:
> - zalać wydrylowane wiśnie spirytusem,
> - po 2-3 tygdniach zlać spiryt
> - zasypać wiśnie cukrem,
> - po 2-3 tygodniach mieszać sok ze wcześniej zlanym (jak zostanie coś bo jak
> jest dobry rok to i wytrawna potrafi "odparować" ;-)
> Powinno postać przynajmniej z tydzień (ale to niezbyt często spotykany
> przypadek :-)
> Wychodzi wyśmienita, ale są szybsze i prostsze sposoby, tylko jakie?
Jak chcesz dobrze i szybko to nawet i nie drylowane wisnie [mocno
dojrzałe i soczyste, np. łutówka] zalej wódką, wiśnie mają byc upchane a
wódki tyle aby je przykrywała. Smakosze mogą zalać dobrym deserowym
winem i potem wzmocnić.
Stawiasz na słońcu i po tygodniu już masz bardzo dobrą wytrawną nalewkę,
moc regulujesz dodatkiem spirytusu. Można też nalewać ją powtórnie a
owoce wykorzystać do ciasta lub deserów.
pozdr. Jerzy
|