Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.itl.waw.pl!news
.nask.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche
.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witajcie po powrocie!
Date: Tue, 09 Jul 2002 10:18:40 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 26
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <agcing$5fu$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1026202608 20585479 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:115693
Ukryj nagłówki
> Czesc, Kochani! Stesknilam sie za Wami, dwa tygodnie sobie siedzialam u
> braciszka w Germanii a zarazem u boku meza, ktory jakos nie moze sobie
> urlopu wziac i pracuje jak najety (akurat bylam jak biedaki przegrywali z
> Brazylia, widzialam dwoch Brazylijczykow - kamikadze wymachujacych narodowa
> flaga w tlumie niemieckich kibicow przed telebimem na deptaku ;o))).
> Przywiozlam sobie slynny sos sojowy Kikkoman, ktory byl normalnie w
> hipermarkecie Real, oprocz tego marcepan, nugat, octy balsamiczne i swietne
> aromaty do wypiekow, oczywiscie naturalne: bourbon-vanilla i rum jamaica.
> Zaliczylam pyszne danie u Wlocha- filet z poledwicy w sosie Gorgonzolla.
> Teraz zarzne sie a dojde jak ten sos zrobic. Teraz lece czytac posty, ledwie
> 800 wiec betka. ;o))
sos gorgonzola jest bardzo prosty. Nawet była dyskusja na jego temat,
tylko pwenie w wątku o ubiorze w kuchni ;-)
Proporcje zależą od smaku, więc musisz popróbować.
Bierzesz: gorgonzolę, serek topiony śmietankowy (taki mniej smakowy),
śmietanę słodką, nie za tłustą lub mleko (troszkę). Rozpuszczasz sery w
mleku/śmietanie aby się zrobiła gładka masa. Doprawiasz ewentualnie solą
(na ogół sery są wystarczająco słone), można dodać trochę rosołu/wywaru
zamiast mleka i soli (ja nie daję). Bardzo dobrze robi chlust Calvadosa
(nie za duży).
Waldek
|