Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam:)
Date: Thu, 12 Apr 2001 13:09:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <9b425l$suq$1@news.tpi.pl>
References: <3...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 987073525 29658 213.25.246.186 (12 Apr 2001 11:05:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Apr 2001 11:05:25 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49545
Ukryj nagłówki
"Tib" <c...@i...pl> wrote in message news:3AD4422B.B98B7F8F@ikp.pl...
Mianowicie odkrylam tu jakis czas temu zamieszczony przez
> ktoregos z panow przepis na,o ile dobrze pamietam,kurczaka po
> kanadyjsku,skrzydelka zalewane jakims sosem itp..
a ja go skopiowalam- przepis marka Walczuka:
"Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki.
Smacznego
Marek"
PS:
Marku, czy po zalaniu skrzydelek w brytfannie tylko zostawiasz je na noc aby
sie "napily" czy jeszcze wstawiasz do piekarnika?, bo mialam Cie o to
zapytac na priv ale jak temat zostal odswiezony - to pytam na forum?
Jola L-L
|