Data: 2001-04-12 11:09:34
Temat: Re: Witam:)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tib" <c...@i...pl> wrote in message news:3AD4422B.B98B7F8F@ikp.pl...
Mianowicie odkrylam tu jakis czas temu zamieszczony przez
> ktoregos z panow przepis na,o ile dobrze pamietam,kurczaka po
> kanadyjsku,skrzydelka zalewane jakims sosem itp..
a ja go skopiowalam- przepis marka Walczuka:
"Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki.
Smacznego
Marek"
PS:
Marku, czy po zalaniu skrzydelek w brytfannie tylko zostawiasz je na noc aby
sie "napily" czy jeszcze wstawiasz do piekarnika?, bo mialam Cie o to
zapytac na priv ale jak temat zostal odswiezony - to pytam na forum?
Jola L-L
|