Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam pysznym kurczakiem, ale jak go upiec?
Date: Sun, 25 Nov 2001 15:16:12 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: n...@p...onet.pl@e169.dhcp212-40.cybercable.fr
Message-ID: <9tqtt9$7n0$1@news.onet.pl>
References: <9tqk4k$p5p$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: e169.dhcp212-40.cybercable.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1006697193 7904 212.198.40.169 (25 Nov 2001 14:06:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Nov 2001 14:06:33 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83684
Ukryj nagłówki
Malgorzata Kurowska <m...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
9tqk4k$p5p$...@n...onet.pl...
ciach
>
> No i tutaj moje pytanie: dotychczas zawsze piekłam w piekarniku
> elektrycznym, czyli praktycznie z zamkniętymi oczami. Po przeprowadzce
> mam tylko piekarnik gazowy, i to taki, który grzeje tylko od dołu. W
> drzwiczkach ma termometr, który jednak pokazuje znacznie wyższą
> temperaturę niż ta, która panuje *nad* blachą. Na dodatek pokrętła
> chodzą tak sobie i płomień nie daje się zbyt dobrze regulować - gdy go
> zanadto zmniejszyć, zaraz gaśnie. Jak teraz toto przekonać, żeby
> upiekło mi mojego kurczaczka? Żeby skórka była chrupiąca, a dół nie
> przypalony? Jak uzyskać niższe, ale stałe temperatury? Piec przy
> uchylonych drzwiczkach czy jak? Niestety wymiana piekarnika na razie
> nie wchodzi w grę. Do tej pory nie udało mi się nawet odgrzać
> zamrożonej pizzy : ( A co dopiero upiec kurczaka albo inne cuda.
>
Czesc
Ja mam piekarnik elektryczny, ale u Tesciow jest gazowy. Zazwyczaj nie mam
problemu z tkzw. wysokimi temperaturami : po prostu porzadnie (i dlugo)
piekarnik nagrzewam. Twoj kurczak w 180° to wlasciwie prawie wysoka
temperatura : moze w polowie pieczenia, jezeli jest za czybko brazowy, wlej
mu pol szklanki wody ?
Ewcia
--
Niesz !
|