Data: 2004-10-27 14:10:20
Temat: Re: Witamina A i nie tylko - częściowo się wywiązuję :)
Od: Kruszyzna <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2004-10-25 16:04,Użytkownik justa ziewnął szeroko i rzekł:
> Krusz :) i jak tam podrażniona ambicja? ;) jak coś znajdziesz, to dawaj
> tutaj, wszyscy się chętnie dowiemy.
No, to na dzisiaj coś, co udało mi się znaleźć odnośnie witaminy A, ale
nie tylko. Na razie nie udało mi się znaleźć konkretnej informacji o
tym, że przedawkowanie witaminy A ma wpływ na wątrobę. Com znalazła, to
przytaczam:
Wstępik:
"Prawie całkowita ilość witaminy A zmagazynowana jest w wątrobie i jest
z niej uwalniana w miarę zapotrzebowania. Witamina A w połączeniu z
odpowiednim białkiem tworzy barwniki siatkówki oka, a konkretnie
receptorów odpowiedzialnych za proces widzenia nocnego, dziennego i
rozróżniania kolorów. Witamina A odpowiedzialna jest także za prawidłowy
stan i funkcje nabłonków. Przeciętne dobowe zapotrzebowanie wynosi od
800 do 1000 ?g (mikrogramów) lub około 5000 UI (jednostek
międzynarodowych)."
I teraz o przedawkowaniu:
"Objawy zazwyczaj rozwijają się powoli i mogą to być: przerzedzenie
owłosienia, wypadanie brwi, sucha i szorstka skóra, a w zaawansowanych
przypadkach bóle głowy, senność i ogólne osłabienie. Zatrucia witaminą A
występują głównie z powodu nadmiernego spożywania dużych jej ilości (
powyżej 100000 UI dziennie) w dłuższym okresie czasu. Po zaprzestaniu
zażywania witaminy A większość objawów ustępuje w krótkim okresie czasu. "
Wynika z tego, tak po mojemu, że naprawdę trzeba się "nażreć" tej
witaminy, żeby ją przedawkować.
Odnośnie przedawkowania innych witamin znalazłam coś takiego:
Witamina D
"Witaminę D można także przedawkować i spowodować zatrucie, które
przejawia się zaburzeniami nerkowymi ? kamica i wapnica nerek, nadmierne
wydalanie moczu, brakiem apetytu, wymiotami, zapaleniem trzustki,
zaburzeniami czynności serca w postaci częstoskurczu, odwodnieniem i
nadciśnieniem tętniczym. "
Witamina E
"Witaminę tą także można przedawkować i po zażywaniu bardzo wysokich
dawek rzędu 5 do 7 gram na dobę można wywołać zapalenie jelit z martwicą
i ogólnoustrojowe zakażenia. "
Co do witaminy K jest podana tylko informacja o niedoborze, a to nas
chyba nie interesuje, bo mamy skłonności do przeginania w drugą stronę :)
I na końcu info, o którym już wspomniała Sowa:
"Należy jednak pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w
przeciwieństwie do tych rozpuszczalnych w wodzie w przypadku
przedawkowania nie mogą być wydalane przez nerki i mogą być przyczyną
groźnych zatruć. Należy zatem spożywać je w odpowiednich ilościach, a w
przypadku jakichkolwiek wątpliwości skonsultować się ze swoim lekarzem."
Ja się nie poddaję i będę szukać.
Powyższe informacje pochodzą ze strony www.poradnikmedyczny.pl.
Autor artykułu: lek. med. Dariusz Sarota
Recenzent: lek.med. Krystyna Hudyka (specj. chor. wewnętrznych i
gastroenterologii).
Tytuł artykułu:
"Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E, K oraz F"
No to na razie na tyle.
Krusz.
--
Kruszyna
"Primum non stresere..."
|