Data: 2004-09-24 11:33:46
Temat: Re: Wkładka do piwa
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kosmo" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cj0ul1$c0c$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wiem narażam sie piwo jest najlepsze samo i to najlepiej otwierane prost
po
> wyjęciu z lodóki, ale są i inne gusta.
>
> W związku z tym mam pytanie piwo z wkładką ale jaką?? Ja czasami ożeszki
> ziemne dodaje?? inni wolą sok malinowy?? Ale być może są inne bardziej
> zaawansowane konfiguracje??
>
> pozdrawiam
Moze nie do piwa ale z piwa polewki (zupy) piwne:
przepisy przepisane z pozolklej ksiazki H.Debskiego"Zupy Codzienne i
Wykwintne"z 1986 zkupionej za 110 zl
Skladniki we wsztytkich przepisach dostepne w owczesnej polsce, czyli proste
do zdobycia dzisiaj.
Moze przepisy sa troche retro, ale mi sie podobaja wlasnie z tego powodu.
Pewno wywodza sie z jakichs starszych szlacheckich tradycji tudziez mnisich
lub wiejskich.Moze ktos zna historie/geneze zupy/polewki piwnej?
Skladniki w nich sa bardzo swojskie, a ewentualne orientalne przyprawy, to
te ktorych import od wiekow w nasza kulture wpisany byl (rodzynki, cynamon,
gozdziki, skorka cytrynowa)
Wyprobowany przez mnie i godny polecenia przepis to zupa piwna po polsku.
polewka z piwa:
1 l piwa jasnego
3 kr razowego pieczywa( miekisz)
3 lyzki masla
kminek i cukier do smaku
szklanka wody
Piwo z woda, pokruszonym chlebem i przyprawmi podgotowac, przetrzec,
zagotowac ponownie, doprawic do smaku, podawac z czeterkami ( wg innego
przepisu z tej ksiazki to biale pieczywo pokrojone w kostke, obtoczone w
rozmaconych jajach, posypane starkowanym zoltym serem i usmazone)
zupa piwna z zoltakami
1 l piwa
4 zoltka
100 g cukru pudru
cynamon gozdziki
piwo z przyprawami zagotowac, odcedzic, zoltko z cukrem utrzec i wleac do
piwa malym strumieniem, mieszajac trzepaczka. Podawac w filizankach z
grzankami
zupa piwna zabielana
1 l piwa
2./3 szkl smietany
100 g cukru
lyzka maki
cynamon gozdiki
piwo z przyprawami zagotowac, odcedzic,wlewac powoli smietane wymieszna z
maka, mieszajac trzepaczka., doprawic cukrem, zagotowac. Do filizanek
nalozyc male kostki twarogu, zalac zupa
zupa piwna po polsku
1 l piwa
3 zoltka
100 g cukru pudru
rodzynki,
50 g razowegop chleba ( miekisz)
sol gozdziki, cynamon, skorka cytrynowa
piwo z przyprawami zagotowac, odcedzic, Zoltka utrzec z cukrem i wlewac do
piwa malym strumieniem, mieszajac trzepaczka. POdgrzac nie gotujac! Doadac,
oplukane rodzynki i pokrojoiny w kostke chleb.
zupa piwna po kasztelansku
1 l piwa
2 zoltka
100 g cukru pudru
50 g migdalow
kieliszek likieru maraschino ( co to jest?)
Zagotowac piwo, Zoltka utrzec z cukrem i wlewac do piwa malym strumieniem,
mieszajac trzepaczka., dodac obrane migdaly i rodzynki namoczone w likierze.
podawac z biszkoptami
w ksiazce sa jeszcze 4 przepisy na zupy piwne:
- po niemiecku ( ze smietana, maslem, sola, maka cqynamonem cukrem
- kasztelan ( z zoltkami, cukrem, rodzynkami, e\arakiem, cytryna, chlebem)
- po KarpackuI (smietana, zoltko, cukier)
- po Karpacku II( cytryna, cukier. chleb, maslo, gozdziki)
tak wiec to rozne kobinacje zastosowania ciagle tych samych skladnikow
pzdr
Ktoska
|