Data: 2002-06-16 11:39:58
Temat: Re: Wok
Od: t...@t...net (Tomasz Nidecki)
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ma?Gosia" <g...@p...onet.pl> wrote in news:a3QO8.254577$305.3584724
@news.chello.at:
> i prosze o rade :) Na co zwracac uwage przy zakupie woka? Kompletnie sie
> na tym nie znam, a musze kupic .. w prezencie :)
> A moze jest tu ktos z Krakowa i bedzie wiedzial gdzie moge go kupic?
Nie jestem znawca, ale niedawno kupilem woka i troche czytalem. Klasyczne
woki maja okragle dno ale do nich sa potrzebne do wielu kuchenek specjalne
stojaki (bo inaczej tego nie postawisz...). Chyba wiekszosc zdecydowana
wokow jest zeliwna i wazniejsze jest to, jak sie go na poczatku przygotuje
(tzw. seasoning, czyli "hartowanie" olejem), niz to, jaki jest sam wok. Ja
swojego kupilem... w Ikei za 30 zeta, z plaskim dnem (nie widze w tym
problemu, wszystko robi sie cacy), z dluga raczka (wygodny), generalnie
jestem bardzo zadowolony. Jak sie o niego dba (suszenie na ogniu po myciu,
nie uzywanie detergentow, pokrywanie warstwa oleju) to wlascicielowi nie
powinien dluuuuuuuuuuugo zardzewiec. A w tym ikeowym byla instrukcja jak go
"zahartowac" i jak potem o niego dbac.
--
tomasz 'tonid' nidecki, zoliborz, warszawa, poland
t...@t...net http://tonid.net http://endemic.org
'nie przejmuj sie, przytul glonojada' (c)hubertus
|