Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!pols
l.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wok i nie tylko
Date: Thu, 1 Dec 2005 07:21:05 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 49
Message-ID: <dmm4oh$vcr$1@polsl.pl>
References: <dmk1i7$b93$1@polsl.pl><4...@n...onet.pl>
<20051130134037.2c47e8fb@notebook>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1133418065 32155 213.227.72.169 (1 Dec 2005 06:21:05 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Dec 2005 06:21:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254314
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20051130134037.2c47e8fb@notebook...
Jerzy, dnia śro 30 lis 2005:
>> > Ale jakiego woka chcesz?
>> Powiedzmy jak najbardziej zblizonego do oryginalnego, dlatego tez pytalem
sie o
>> sklep z "chinszczyzna" bo zakladam, ze tam powinny byc wok'i zblizone do
oryginalu:)
>Takie oryginalne to są ze stali węglowej i generalnie to są najtańsze
>noname właśnie w sklepach z azjatyckimi opcjami.
>Z tym, że taki prawdziwy wok jest ciężki do użytku w warunkach domowych
-> po każdym użyciu musisz go dokładnie umyć i oskrobać, po czym sprawić
>(mnóstwo dymu i ogólnie specjalna procedura) - zabezpiecznyć. Przepalić
>olejem.
>Więc generalnie takiego prawdziwego to nie da rady. No chyba, że masz
>*bardzo* dużo samozaparcia. :)
Coz taka juz uroda
ale nie jestem pewien czy masz racje z tym kazdorazowym przepalaniem woka
Chyba wystarczy raz a dobrze
Potem tylko pilnowac natluszczenia lekkiego
(...)
>> Tak jak pisalem wyzej pytalem sie o mozliwosc zakupu wok'a poza
hipermaketami (
>> w zwiazku z ym, ze chcialbym jak najbardziej zblizony do oryginalu - tj.
>> prezentujacy wlasciwy poziom wykonania itd).
>Poziom wykonania to jest żadny (w przypadku prawdziwego). :) Po prostu
>kawałek blach i uchwyt - żadna technologia rakietowa. Do domu raczej
>bardziej nadaje się wok teflonowy czy żeliwny (te chyba lepsze).
Zeliwne ok maja zalete ze dlugo trzymaja cieplo
jednak oryginalne woki sa wlasnie ze stali nierdzewnej (zadnej tam kwasowki
czy z teflonem)
Maja przeciez za zadanie "szybkie" smzenie w oleju tak plytkim jak i
glebokim
przeciez taka jest zasada chinskiej kuchni
Warzywa na ten przyklad maja byc "jedrne i lekko chrupuiace"
Wiec zeliwniak odpada raczej choc wygoda spora
|