Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Woki, frytkownice i inne...
Date: Thu, 10 Jan 2002 13:14:39 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 73
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <a1k0ip$fft$1@news.onet.pl>
References: <009f01c199af$af399e80$6acc9e9d@power.frk.pl>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1010664857 15869 213.25.123.146 (10 Jan 2002 12:14:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jan 2002 12:14:17 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91088
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Adam Jarosz" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:009f01c199af$af399e80$6acc9e9d@power.frk.pl...
> Wczoraj wybralismy sie z moja lepsza polowa do Makro
> w celu nabycia frytkownicy. Po obejrzeniu co bylo do
> obejrzenia (kilka modeli) naszly nas watpliwosci typu:
> 1. Gdzie to w kuchni upchnac?
Najtrudniej jest upchnąć wok... Strasznie duże, a nie używa się
codziennie...
> 2. Zrobimy kilka razy fryty a potem bedzie stalo
Nie mam frytkownicy... Jak mnie najdzie na frytki to kupuję Avico takie
tylko do porządnego odgrzania w piekarniku... (Tylko jeść je trzeba super
gorące, bo jak zaczynają stygnąć, to ten tłuszcz, którym są nasączone staje
się obrzydliwy w smaku)
> 3. Czy to w ogole ekonomiczne jest?
Jedzenie to ma być smaczne, a nie ekonomiczne... Jasne jest że frytownica
żre prąd, a prąd jest droższy od gazu, więc lepsza patelnia... ;-)))
Moja kuzynka we frytownicy smaży kawałki kurczaka w panierce - ona robi
takie w głębokim oleju z panierką...
> W rezultacie odeszlismy z niczym.
> Teraz pytanie mam takie: Co wlasciwie warto do
> kuchni kupic oprocz typowego, prostego robota -
> miksera ktory niewatpliwie sie przydaje?
Mam bardo fajne i malutkie urządzonko, które jak dostałam (mąż mi kupił) to
się wkurzyłam, ze po co mi takie coś, ale potem się zachwyciłam...
Elektryczny otwieracz do konserw...
> Ktos gotuje w kombiwarze? Szybkowarze? Uzywa
> malakserow i innych takich (nawet nie wiem jak to sie
> nazywa)?
Szybkowar miałam kiedyś, ale aluminiowy i przestałam go używać jak
poczytałam o aluminium... To bardzo ułatwiało robienie pysznej wołowinki,
lub żołądków drobiowych.... znaczy skracało w bardzo istotny sposób czas
gotowania...
Kombiwaru chyba nie warto mieć - szczególnie jeśłi się planuje jakieś
remonty w kuchni lub nową kucnie i wtedy należy się zaopatrzyć w piekarnik
elektryczny z termoobiegiem... (polecam)
> Sa jakies urzadzenia ktorych uzywacie czesto?
Maszynka elektryczna do mielenia mięsa... Szczególnie przydatna jak się robi
makowiec i trzeba zmielić mak... Bo odrobinę mięsa na kotlety to ciach i
ręczną zmielisz (jeśli nie jest żylaste za bardzo) Ale od maku to ręka
odpada...
Aha do maszynki do mięsa są takie przystawki do tarcia warzyw (znaczy tarki
takie jak na korbkę i to skutecznie zastępuje połowę funkcji malaksera...
(jestem posiadaczką malaksera, ale używam go głównie do pokrojenia na drobno
obieranych jabłek na szarlotkę - używając noża do krojenia ziemniaków na
frytki... Kiedyś sprawdziłam, ze nie nadaje się prawie do niczego więcej...
Bo miał się nadawać do rozdrabniania mięsa na kotlety mielone, ale się moim
zdaniem nie nadaje... Ciasta też nie wyrabia tak jak trzeba... He... Może
nowsze modele potrafią, ale już się zraziłam...
N iedługo będę musiała kupić nowy mikser, bo mój 15 letni już jest w stanie
rozpadu ale zastanawiam się mocno, czy próbować kupić robota, co to będzie
stał na stałe na wierzchu - takie duże wielofunkcyjne, coś, czego już nie
bardzo mam gdzie schować, czy taki sam mały ręczy mikserek...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|