Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Wracając do polepszaczy.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1qwtuvwf1cugv.1ncr8vqzenit6$.dlg@40tude.net>
Date: Wed, 12 Jan 2011 02:57:36 +0100
Message-ID: <s...@4...net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.133.163
X-Trace: 1294797462 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2494 79.191.133.163:63333
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:333750
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 12 Jan 2011 02:43:38 +0100, Ikselka napisał(a):
> "Oszust piekarz
>
> Produkty pełnoziarniste z roku na rok wracają do łask. Jednak nie wszystkie
> produkty, na których opakowaniu jest zboże lub zachęcający napis "zawiera
> błonnik", są produktami z pełnego ziarna. Należy szczególnie uważać przy
> zakupie pieczywa. Jeśli jesteś zainteresowany/a wprowadzeniem do diety
> prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego, musisz zwrócić uwagę na skład
> pieczywa. O ile przy niepakowanym pieczywie nie jest to możliwe (nie ma
> obowiązku zamieszczania na nim pełnego składu), to każde pieczywo w
> folii/innym opakowaniu ma podany skład. Tylko 2 typy mąki uznawane są za
> pełnoziarniste - typ 2000 oraz 1850, tzw. "grahama". W dużym uproszczeniu -
> im niższy typ mąki (np. 450 - mąka tortowa), tym bardziej oczyszczone
> ziarno użyte do jej wyrobu, a tym samym produkt uboższy w cenne witaminy i
> minerały. Pełnoziarniste pieczywo charakteryzuje się ciemną barwą, jednak
> piekarze fundują nam często niespodzianki.
>
> Chleb nie powinien zawierać żadnych, prócz soli, konserwantów. Nie powinien
> zawierać też cukru. A tymczasem w wypiekach możemy znaleźć całą gamę
> "ulepszaczy". Największe oszustwo polega na sprzedaży "chleba razowego", w
> którego skład wchodzi m.in. " mąka żytnia, mąka pszenna, karmel". Jaką
> funkcję pełni karmel? Barwiącą - z jasnego chlebka robi się jasno lub
> ciemno brązowy. A skoro do wypieku "razowego" chleba nie użyto wysokiego
> typu mąki, nie jest to chleb razowy, naturalnie ciemny. Zamiast karmelu
> używa się też innych barwników ( chleb z E w składzie nie jest chlebem w
> pełni naturalnym !). Unikaj także produktów nie mających wymienionego typu
> mąki."
> http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-leczenie/uzdrawi
ajace-pokarmy/zapomniane-zboza.html
Sorry, miało być na "kuchnię". I leci.
|