« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-01-12 01:57:36
Temat: Re: Wracając do polepszaczy.Dnia Wed, 12 Jan 2011 02:43:38 +0100, Ikselka napisał(a):
> "Oszust piekarz
>
> Produkty pełnoziarniste z roku na rok wracają do łask. Jednak nie wszystkie
> produkty, na których opakowaniu jest zboże lub zachęcający napis "zawiera
> błonnik", są produktami z pełnego ziarna. Należy szczególnie uważać przy
> zakupie pieczywa. Jeśli jesteś zainteresowany/a wprowadzeniem do diety
> prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego, musisz zwrócić uwagę na skład
> pieczywa. O ile przy niepakowanym pieczywie nie jest to możliwe (nie ma
> obowiązku zamieszczania na nim pełnego składu), to każde pieczywo w
> folii/innym opakowaniu ma podany skład. Tylko 2 typy mąki uznawane są za
> pełnoziarniste - typ 2000 oraz 1850, tzw. "grahama". W dużym uproszczeniu -
> im niższy typ mąki (np. 450 - mąka tortowa), tym bardziej oczyszczone
> ziarno użyte do jej wyrobu, a tym samym produkt uboższy w cenne witaminy i
> minerały. Pełnoziarniste pieczywo charakteryzuje się ciemną barwą, jednak
> piekarze fundują nam często niespodzianki.
>
> Chleb nie powinien zawierać żadnych, prócz soli, konserwantów. Nie powinien
> zawierać też cukru. A tymczasem w wypiekach możemy znaleźć całą gamę
> "ulepszaczy". Największe oszustwo polega na sprzedaży "chleba razowego", w
> którego skład wchodzi m.in. " mąka żytnia, mąka pszenna, karmel". Jaką
> funkcję pełni karmel? Barwiącą - z jasnego chlebka robi się jasno lub
> ciemno brązowy. A skoro do wypieku "razowego" chleba nie użyto wysokiego
> typu mąki, nie jest to chleb razowy, naturalnie ciemny. Zamiast karmelu
> używa się też innych barwników ( chleb z E w składzie nie jest chlebem w
> pełni naturalnym !). Unikaj także produktów nie mających wymienionego typu
> mąki."
> http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-leczenie/uzdrawi
ajace-pokarmy/zapomniane-zboza.html
Sorry, miało być na "kuchnię". I leci.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |