Data: 2002-11-15 21:06:01
Temat: Re: Wstretna "pomidorowka"
Od: "Zenek" <z...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrna! "Pomidorówka" czyli ZUPA POMIDOROWA najlepsza jest na świecie!
A najlepsza (i najszybsza) jest taka:
1 opakowanie mrożonych warzyw (np. włoszczyzna)
2 litry wody
6 kostek rosołowych (najlepsze drobiowe) - w sumie na 3 litry wywaru
1 mała puszka koncentratu pomidorowego 30%
0,2 litra śmietany 12%
3 łyżli mąki
pieprz do smaku
jak kto lubi mozna dodać tabasco, sos chili lub sos sojowy w rozsądnych
ilościach
ryż lub makaron
Do gara wlewamy wodę, dosajemy mrożonke oraz kostki rosołowe. Gotujemy. Gdy
warzywa zmiekną dodajemy (po ok. 15 minutach gotowania) przecier pomidorowy.
Doprowadzamy do ponownego wrzenia. Doprawiamy pieprzem oraz tabasco, sosem
chili lub sosem sojowym - o ile lubimy. Makę rozprowadzamy ze smietana i
"zaklepujemy" zupę. Czekamy aż zupa ponownie zawrze. Doprawiamy solą według
gustu - jak wiadomo śmietana "neutralizuje" smak soli. Wraz z zupą w osobnym
garnku gotujemy makaron lub ryż. Do talerza wsypujemy łyżke ryży lub garśc
makaronu i zalewamy zupą. Danie dietetyczne, prawie beztluszczowe! Zamiast
śmietany 12% można użyć 9% lub mleka.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam
Zenek
|