Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin2!g
oblin3!goblin.stu.neva.ru!news.ripco.com!news.glorb.com!border3.nntp.dca.gigane
ws.com!border1.nntp.dca.giganews.com!border4.nntp.dca.giganews.com!border2.nntp
.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!
newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.
pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Wszystko o dyniach.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1...@4...net>
<bw1qpyo7umvc.qqbvl07p2vrb$.dlg@40tude.net>
<j7rg99$61h$1@inews.gazeta.pl>
Date: Fri, 21 Oct 2011 13:50:32 +0200
Message-ID: <o...@4...net>
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.139.53
X-Trace: 1319197845 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2203 79.191.139.53:49653
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338872
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 21 Oct 2011 12:07:36 +0200, Moni|<a napisał(a):
> była tez w Lidlu, tyle że w pierwszej dostawie, w drugiej pojawiła się inna
> odmiana, ale tabliczki juz nikt nie pomyślał zmienić. Obsługa tez słabo
> zorientowana. Tak więc lepiej sie wcześniej przygotować i zajrzeć na to
> forum. Ja Hokkaido dodaję do ciast (szczególnie serniki polecam), ale i
> pieczona z mięsem jest świetna. Ostatnio też ją na pizzę wyłożyłam z
> dodatkiem Lazura i orzechów, tez pycha
>
> XL co z Hokkaido robisz?
Mało z nią do czynienia miałam, bo tylko raz i nie wiedziałam, że to ta,
kiedś dostałam od kogoś. Robiłam wtedy pieczoną wg własnego pomysłu,
podawałam tutaj przepis na taki pieczony deser z dyni - dynia w skórce
podzielona na trójkąty, na każdą porcję cukier, cynamon, miękkie masło,
śmietana bardzo gęsta, pokruszony biszkopt. Zapiekać 40 minut lub do
miękkości dyni.
Pycha!
Ponieważ wiem już, ze pyszna, to sobie już zamówię nasiona.
Dziś się przymierzam do TEGO sufletu, tzn dziś wieczorem mamy go zrobić u
najlepszych znajomych, z moją znajomą, Grażynką, z którą czasem razem
pichcimy lub pieczemy podczas spotkań, kiedy mężowie grają w ping-pong albo
sobie ćwiczą w siłowni - potem dostają coś pysznego ;-PPP:
SŁODKI SUFLET Z DYNI (przepis z netu, zmodyfikowany przeze mnie)
====================================================
=============
Składniki:
500 g dyni pokrajanej w kostkę, 1/8 l mleka, 2 łyżki mąki, 1 czubata łyżka
miękkiego masła, 2 czubate łyżki cukru, 2 jaja (białka i żółtka), skórka
starta z 1 cytryny, masło do wysmarowania formy, 50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Dynię udusić w rondlu podlewajac nieco wodą i mieszajac często, do
miękkości (10-20 min, zależnie od odmiany). Przełożyć do miski, wymieszać z
mlekiem. Posypać mąką i wszystko dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem,
żółtkami i skórką cytrynową na puszysta masę, wymieszać z dynią. Białka
ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
Foremki/filiżanki/miseczki wysmarować masłem i wlać masę. Posypać płatkami
migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min
pozostawić w wyłączonym piekarniku.
--
XL :-)
|