Data: 2011-10-21 12:30:21
Temat: Re: Wszystko o dyniach.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 21 Oct 2011 14:18:02 +0200, Moni|<a napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ov6wref1l89v.xmd6w5lrnq9v.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 21 Oct 2011 12:07:36 +0200, Moni|<a napisał(a):
>>
>>> była tez w Lidlu, tyle że w pierwszej dostawie, w drugiej pojawiła się
>>> inna
>>> odmiana, ale tabliczki juz nikt nie pomyślał zmienić. Obsługa tez słabo
>>> zorientowana. Tak więc lepiej sie wcześniej przygotować i zajrzeć na to
>>> forum. Ja Hokkaido dodaję do ciast (szczególnie serniki polecam), ale i
>>> pieczona z mięsem jest świetna. Ostatnio też ją na pizzę wyłożyłam z
>>> dodatkiem Lazura i orzechów, tez pycha
>>>
>>> XL co z Hokkaido robisz?
>>
>> Mało z nią do czynienia miałam, bo tylko raz i nie wiedziałam, że to ta,
>> kiedś dostałam od kogoś. Robiłam wtedy pieczoną wg własnego pomysłu,
>> podawałam tutaj przepis na taki pieczony deser z dyni - dynia w skórce
>> podzielona na trójkąty, na każdą porcję cukier, cynamon, miękkie masło,
>> śmietana bardzo gęsta, pokruszony biszkopt. Zapiekać 40 minut lub do
>> miękkości dyni.
>> Pycha!
>> Ponieważ wiem już, ze pyszna, to sobie już zamówię nasiona.
>>
>> Dziś się przymierzam do TEGO sufletu, tzn dziś wieczorem mamy go zrobić u
>> najlepszych znajomych, z moją znajomą, Grażynką, z którą czasem razem
>> pichcimy lub pieczemy podczas spotkań, kiedy mężowie grają w ping-pong
>> albo
>> sobie ćwiczą w siłowni - potem dostają coś pysznego ;-PPP:
>>
>> SŁODKI SUFLET Z DYNI (przepis z netu, zmodyfikowany przeze mnie)
>> ====================================================
=============
>>
>> Składniki:
>>
>> 500 g dyni pokrajanej w kostkę, 1/8 l mleka, 2 łyżki mąki, 1 czubata łyżka
>> miękkiego masła, 2 czubate łyżki cukru, 2 jaja (białka i żółtka), skórka
>> starta z 1 cytryny, masło do wysmarowania formy, 50 g płatków migdałowych.
>>
>> Przygotowanie:
>>
>> Dynię udusić w rondlu podlewajac nieco wodą i mieszajac często, do
>> miękkości (10-20 min, zależnie od odmiany). Przełożyć do miski, wymieszać
>> z
>> mlekiem. Posypać mąką i wszystko dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem,
>> żółtkami i skórką cytrynową na puszysta masę, wymieszać z dynią. Białka
>> ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
>> Foremki/filiżanki/miseczki wysmarować masłem i wlać masę. Posypać
>> płatkami
>> migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min
>> pozostawić w wyłączonym piekarniku.
>> --
>> XL :-)
>
>
> Brzmi smakowicie, ale spróbuje to zrobić z Muscata, bo Hokkaido mi trochę
> szkoda.
Może szkoda, ale do czegoś trzeba ją zużyć, o ile się ma więcej. Jadę za
chwilę po więcej, bo się na wieczór więcej osób zapowiedziało, a moje
własne dynie się nie bardzo nadają na suflet, no a takiej spoistej nie mam
dużo, więc zużyłam na marynatę, którą uwielbiamy. Muszę powiedzieć, że
nawet z soczystej i mniej zwięzłej Lunga di Napoli marynatę zrobiłam i jest
pyszna, trzeba tylko króciutko pasteryzować (10 min), bo lubię chrupką,
nierozpadajacą się. Z pozostałej dyni o pomarańczowym miąższu oraz moreli,
które mam "zasłoikowane" specjalnie, zrobię ulubiony przez moje dziewczyny
dżem. No ale to już kiedy czas będzie, porą przedzimową.
> Ja Hokkaido wykorzystuje wszędzie tam gdzie nie chcę, aby w trakcie
> pieczenia dynia rozpadła się, nie powstała papka.
>
> A te nasiona z Hokkaido, którą kupiłaś nie nadaja sie do zasadzenia?
>
Nie, ponieważ to odmiana heterozyjna, tzn mieszaniec różnych innych - i
kiedy sie wysieje nasiona, to nie wiadomo, co urośnie, szkoda więc roboty z
sianiem rozsady, dbaniem, podlewaniem i sadzeniem oraz czekaniem finalnie
nie wiadomo, na co.
--
XL
"Z drzew spadają czasem gałęzie. Ba, zdarza się, że trafią kogoś w głowę i
kaput. Czy z tego wynika, że mogę siedzieć z piłą na drzewie i czatować na
jakiegoś skurwysyna? Wytłumacz mi, przekonaj. Chętnie tak zrobię, znam paru
skurwysynów."
Anonim - przeciw zrównywaniu uśmiercania nadmiarowych zarodków w metodzie
in vitro z naturalnymi poronieniami
|