Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Moni|<a" <kserro@w@gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wszystko o dyniach.
Date: Fri, 21 Oct 2011 14:18:02 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 65
Message-ID: <j7rntr$rtp$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@4...net>
<bw1qpyo7umvc.qqbvl07p2vrb$.dlg@40tude.net>
<j7rg99$61h$1@inews.gazeta.pl> <o...@4...net>
NNTP-Posting-Host: 46.204.16.35.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1319199484 28601 46.204.16.35 (21 Oct 2011 12:18:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Oct 2011 12:18:04 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: kserro
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338874
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ov6wref1l89v.xmd6w5lrnq9v.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 21 Oct 2011 12:07:36 +0200, Moni|<a napisał(a):
>
>> była tez w Lidlu, tyle że w pierwszej dostawie, w drugiej pojawiła się
>> inna
>> odmiana, ale tabliczki juz nikt nie pomyślał zmienić. Obsługa tez słabo
>> zorientowana. Tak więc lepiej sie wcześniej przygotować i zajrzeć na to
>> forum. Ja Hokkaido dodaję do ciast (szczególnie serniki polecam), ale i
>> pieczona z mięsem jest świetna. Ostatnio też ją na pizzę wyłożyłam z
>> dodatkiem Lazura i orzechów, tez pycha
>>
>> XL co z Hokkaido robisz?
>
> Mało z nią do czynienia miałam, bo tylko raz i nie wiedziałam, że to ta,
> kiedś dostałam od kogoś. Robiłam wtedy pieczoną wg własnego pomysłu,
> podawałam tutaj przepis na taki pieczony deser z dyni - dynia w skórce
> podzielona na trójkąty, na każdą porcję cukier, cynamon, miękkie masło,
> śmietana bardzo gęsta, pokruszony biszkopt. Zapiekać 40 minut lub do
> miękkości dyni.
> Pycha!
> Ponieważ wiem już, ze pyszna, to sobie już zamówię nasiona.
>
> Dziś się przymierzam do TEGO sufletu, tzn dziś wieczorem mamy go zrobić u
> najlepszych znajomych, z moją znajomą, Grażynką, z którą czasem razem
> pichcimy lub pieczemy podczas spotkań, kiedy mężowie grają w ping-pong
> albo
> sobie ćwiczą w siłowni - potem dostają coś pysznego ;-PPP:
>
> SŁODKI SUFLET Z DYNI (przepis z netu, zmodyfikowany przeze mnie)
> ====================================================
=============
>
> Składniki:
>
> 500 g dyni pokrajanej w kostkę, 1/8 l mleka, 2 łyżki mąki, 1 czubata łyżka
> miękkiego masła, 2 czubate łyżki cukru, 2 jaja (białka i żółtka), skórka
> starta z 1 cytryny, masło do wysmarowania formy, 50 g płatków migdałowych.
>
> Przygotowanie:
>
> Dynię udusić w rondlu podlewajac nieco wodą i mieszajac często, do
> miękkości (10-20 min, zależnie od odmiany). Przełożyć do miski, wymieszać
> z
> mlekiem. Posypać mąką i wszystko dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem,
> żółtkami i skórką cytrynową na puszysta masę, wymieszać z dynią. Białka
> ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
> Foremki/filiżanki/miseczki wysmarować masłem i wlać masę. Posypać
> płatkami
> migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min
> pozostawić w wyłączonym piekarniku.
> --
> XL :-)
Brzmi smakowicie, ale spróbuje to zrobić z Muscata, bo Hokkaido mi trochę
szkoda.
Ja Hokkaido wykorzystuje wszędzie tam gdzie nie chcę, aby w trakcie
pieczenia dynia rozpadła się, nie powstała papka.
A te nasiona z Hokkaido, którą kupiłaś nie nadaja sie do zasadzenia?
Monika
|