Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.one
t.pl
From: "kogutek" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
Date: Sat, 16 Oct 2010 03:41:41 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 24
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <1...@g...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1287193301 15216 213.180.130.18 (16 Oct 2010 01:41:41 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Oct 2010 01:41:41 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 188.33.170.204, 10.174.28.56
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.13)
Gecko/20100914 AskTbVD/3.8.0.12304 Firefox/3.5.13
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:124625
Ukryj nagłówki
> a kilka pytań odnośnie opiekaczy:
> - czy smak takiego chleba nie odbiega znacząco od takiego z piekarni,
> chodzi mi o to czy nie jest to bardziej ciasto drożdżowe z piekarnika?
> - jak ze swieżoscią? ile dni po wypieku nadaje sie do spożycia?
> - czy na zakwasie taki chleb to już smakowo jak z piekarni? taki
> zakwas można kupić czy trzeba robić samemu?
> -jaki model wypiekacza polecacie. Na aukcjach popularny jest
> wymieniony wyżej model Zelmera. Warto?
> Czy lepiej kupić wypiekacz z jednym mieszadłem czy dwoma? podobno jest
> jakiś problem z odklejaniem i wyrywaniem wypieku z tych mieszadeł
> czasem...
>
Zanim kupisz wypiekacz czy jak to się nazywa. Kup w markecie gotową mieszankę do
chleba. Rozrabia się mikserem i piecze w piekarniku. Są z różnymi dodatkami w
stylu papryka, dynia czy słonecznik. Sprawdzisz na żywym organizmie czy dobre.
Piekę z gotowych mieszanek i na razie nie myślę tego zmieniać. Jedyna zauważalna
wada to jak dla mnie za mało słonecznika albo dyni. Do paprykowego dorzucam
suszonych pomidorów. Na razie nie pakuję się w maszynkę. miskę od miksera dobrze
się myje w zmywarce. Piekę w elektrycznym opiekaczu. Tak z 10 minut mi zajmuje
zrobienie dwóch bochenków po 70 deko. Drożdży nie czuć i w niczym nie przypomina
cista. To zwyczajny ciemny chleb, na dodatek smaczny.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|