Data: 2010-10-16 01:41:41
Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
Od: "kogutek" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> a kilka pytań odnośnie opiekaczy:
> - czy smak takiego chleba nie odbiega znacząco od takiego z piekarni,
> chodzi mi o to czy nie jest to bardziej ciasto drożdżowe z piekarnika?
> - jak ze swieżoscią? ile dni po wypieku nadaje sie do spożycia?
> - czy na zakwasie taki chleb to już smakowo jak z piekarni? taki
> zakwas można kupić czy trzeba robić samemu?
> -jaki model wypiekacza polecacie. Na aukcjach popularny jest
> wymieniony wyżej model Zelmera. Warto?
> Czy lepiej kupić wypiekacz z jednym mieszadłem czy dwoma? podobno jest
> jakiś problem z odklejaniem i wyrywaniem wypieku z tych mieszadeł
> czasem...
>
Zanim kupisz wypiekacz czy jak to się nazywa. Kup w markecie gotową mieszankę do
chleba. Rozrabia się mikserem i piecze w piekarniku. Są z różnymi dodatkami w
stylu papryka, dynia czy słonecznik. Sprawdzisz na żywym organizmie czy dobre.
Piekę z gotowych mieszanek i na razie nie myślę tego zmieniać. Jedyna zauważalna
wada to jak dla mnie za mało słonecznika albo dyni. Do paprykowego dorzucam
suszonych pomidorów. Na razie nie pakuję się w maszynkę. miskę od miksera dobrze
się myje w zmywarce. Piekę w elektrycznym opiekaczu. Tak z 10 minut mi zajmuje
zrobienie dwóch bochenków po 70 deko. Drożdży nie czuć i w niczym nie przypomina
cista. To zwyczajny ciemny chleb, na dodatek smaczny.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|