Data: 2012-09-18 08:45:15
Temat: Re: XL
Od: Witek <j...@...lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-18 01:02, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 13 Sep 2012 14:55:05 +0200, Witek napisał(a):
>
>> Z ciekawszych informacji które nam zapodała to: pamiętny slogan, że
>> bakterie się rozpuszczają w wodzie destylowanej i to na drodze osmozy!!.
>
Napisałem ci już wielokrotnie, że bakterie mają ŚCIANĘ KOMÓRKOWĄ !!!!
Zanim zacznie wyzywać ludzi od "debili" poproś córkę - powinna ci
wyjaśnić na czym polega różnica.
Poproś, a uratuje cie to przed dalszym robieniem z siebie kretynki
Witek
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Liza_%28biologia%29
> "Liza (gr. lysis - rozpuszczenie) ? w biologii, jest to rozpad obłonionych
> elementów (zwykle komórek) poprzez dezintegrację błony i wylanie się
> zawartości do środowiska.
> Proces ten zachodzi zazwyczaj pod wpływem zmian osmotyczności środowiska,
> czynników chemicznych (detergenty), enzymów litycznych, przeciwciał,
> wirusów i innych."
>
>
> http://www.chem.pg.gda.pl/Katedry/Leki_Biochemia/dyd
aktyka/biologia_komorki/porownanie_metod_dezintegrac
ji_komorek.pdf
> "(...)Szok osmotyczny.
> Komórki są wrażliwe na szok osmotyczny gdy przetrzymywane są w roztworach
> hypotonicznych (o cisnieniu osmotycznym mniejszym niż w cytoplazmie).
> Metodę stosuje się do lizy czerwonych komórek krwi (erytrocytów) i komórek
> pozbawionych ściany komórkowej np. protoplastów bakterii czy drożdży."
>
>
> http://www.biology-online.org/dictionary/Osmotic_lys
is
> "Osmotic lysis
> The bursting or rupturing of cell membrane due to osmotic movement of water
> into the cell when the cell is in a hypotonic environment.
> Osmotic lysis occurs in animal cells and certain bacteria. When the cells
> are in a hypotonic environment, the water tends to move into the cell. When
> the cell membrane cannot hold the excessive influx of water, the cell
> membrane ruptures.
> Osmotic lysis does not occur in plant cells because of the cell wall that
> contains the turgor pressure."
>
>
> http://pl.shvoong.com/exact-sciences/bioengineering-
and-biotechnology/2114703-wp%C5%82yw-czynnik%C3%B3w-
chemicznych-fizycznych-na/#ixzz26Wcv9AvY
> "(...)Natomiast w wodzie destylowanej może dochodzić do nadmiernego
> wchłaniania wody przez komórki. I wtedy przy dużej różnicy stężeń dochodzi
> do plazmoptyzy ? pękanie komórek."
>
>
>
> ....
>
>
>
>
>
>
|